Ultimele știri

PS Antonie: „Când iertăm semenului nostru, ne asemănăm cu Dumnezeu”

Duminică, 4 septembrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din sectorul Schinoasa, municipiul Chişinău (preot paroh protoiereu Vasile Vascan).

După Sfânta Slujbă a fost înălţat un Te-Deum pentru sănătatea părintelui Vasile, a familiei sale şi a ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la Evanghelia din Duminica a XI-a după Pogorârea Duhului Sfânt şi la activitatea părintelui Vasile. 

Vorbind despre Evanghelia zilei, PS Antonie a spus, între altele: „Evanghelia de astăzi ne îndeamnă la iertate. Vedem că Dumnezeu iertă, când este rugat cu insistenţă, şi acelaşi lucru aşteaptă şi de la noi. Dacă vrem să fim iertaţi de Dumnezeu, să iertăm noi mai întâi. Suntem îndemnaţi la iertare pentru a ne elibera de o povară grea, pentru a alunga întunericul din inima noastră şi a face loc luminii. Când iertăm semenului nostru, ne asemănăm cu Dumnezeu, care este Iertător şi Milostiv. Iertarea ne înalţă şi ne umple de Lumina lui Dumnezeu”.

Preasfinţitului Antonie a apreciat şi de data aceasta activitatea misionară şi gospodărească a părintelui Vasile, care prin jertfă mare a reuşit să întemeieze mai multe comunităţi creştine ale Mitropoliei Basarabiei şi să înalţe mai multe sfinte lăcaşe.

Fiecare creştin prezent la slujbă a primit din partea PS Antonie iconiţe cu chipul Maicii Domnului şi au gustat apă de la râul Iordan, fântâna Maicii Domnului din Nazaret şi fântâna lui Iacob (a samarinencei), adusă din Ţara Sfântă de către părintele diacon Marin Osoianu.

Părintele Vasile a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe arhiereul Mitropoliei Basarabiei să vină în mijlocul comunităţii „Adormirea Maicii Domnului” din sectorul Schinoasa şi cu alte ocazii.

Comunitatea „Adormirea Maicii Domnului” de la Schinoasa a fost înregistrată în 2002. Primele slujbe au fost oficiate tot în anul 2002, într-un cort. În 2004, toamna s-a sfinţit temelia bisericii din piatră. În 2005 biserica a fost ridicată. Prima slujbă a fost oficiată de Sfintele Paşti în anul 2006. Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru a vizitat parohia „Adormirea Maicii Domnului” de la Schinoasa de două ori. Prima dată în 2008 şi cea de a doua în toamna anului 2014, la 14 septembrie. Sfântul locaş se află pe strada Sihastrului Nr. 90.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img