Duminică, 31 decembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni (preot paroh Mihail Tătaru).
După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu, în anul 2017, asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminică dinaintea Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi la activitatea părintelui Mihail.
Vorbind despre pregătirea poporului evreu pentru venirea Mântuitorului, PS Antonie, între altele, a subliniat: „Poporul evreu a avut nevoie de o pregătire pentru a-L putea primi pe Mântuitorul. Era cu neputinţă ca evreii să-L accepte ca Mântuitor fără o pregătire specială. Şi aşa unii nu l-au primit. Dumnezeu din grija pentru poporul ales a rânduit o lucrare aparte. De aici Părinţii Bisericii au înţeles că nici noi nu ne putem apropia de Marele Praznic al Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos fără pregătire. Nu putem întâlni pe Hristos oricum. De aceea avem perioada postului, în care am fost îndemnaţi să ne rugăm mai mult, să postim, să ne mărturisim păcatele, să ne împărtăşim cu Sfintele Taine, să facem fapte bune ş.a. Iar bucuria întâlnirii cu Pruncul Iisus o simţim în măsura în care ne-am pregătit de acest Praznic”. „Să folosim timpul care a rămas până la Marele Praznic pentru a ne premeni haina sufletului nostru pentru a ne putea bucura de întâlnirea cu Pruncul Iisus”, a îndemnat PS Antonie. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei i-a felicitat pe toţi cu începerea noului an civil, dorindu-le să aibă un an binecuvântat cu sănătate, pace şi bucurii duhovniceşti.
PS Antonie i-a mulţumit părintelui Mihail pentru activitatea gospodărească desfăşurată în parohie, reuşind în acest an să avanseze cu construcţia bisericii şi pentru tactul pastoral prin care adună oamenii la biserică.
Părintele Mihail a mulţumit arhiereului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi binecuvântare, menţionând că vizitele Preasfinţiei Sale sporesc lucrarea misionară în parohie, invitându-l să mai vină în mijlocul creştinilor din Ialoveni.
Istoric: Comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Ialoveni a fost înfiinţată în anul 2005. Piatra de temelie a biserici-paraclis a fost pusă, la 12 iunie 2010, de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Datorită unei bune organizări şi jertfelnicei implicări a membrilor consiliului parohial, condus de dl epitrop Valeriu Ţurcanu, dar şi a hărniciei creştinilor din Ialoveni, prima Sfântă Liturghie a fost oficiată, de către părintele Mihail Tătaru, la 17 aprilie 2011, de ziua de Florii. Prima slujbă arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei la 29 mai 2011. La 16 august 2011 comunitatea „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi-a serbat pentru prima dată hramul.
În Republica Moldova sunt patru locaşuri de cult cu hramul acestor sfinţi: o biserică se află la Schinoasa, municipiul Chişinău şi celelalte trei în Soroca, Căuşeni şi Ialoveni. Toate bisericile sunt în cadrul Mitropoliei Basarabiei.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei