Ultimele știri

PS Antonie: „Avem datoria să nu uităm paginile pline de durere din istoria noastră”

Vineri, 6 iulie 2018, PS Antonie, Episcop de Bălţi a oficiat, la Bălţi, împreună cu un sobor de preoţi, slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor victimelor represiunilor regimului totalitar comunist. Pomenirea celor deportaţi de regimul sovietic a fost organizată de Asociaţia Victimelor regimului totalitar comunist din Bălţi în faţa gării din Bălţi, de unde, în 1949, au fost duşi în Siberia şi Kazahstan mii de gospodari din R. Moldova.

În faţa celor prezenţi au luat cuvântul mai mulţi supravieţuitori ai calvarului siberian, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi istorici.

PS Antonie în cuvântul său a adus un omagiu celor care neavând nicio vină au fost ridicaţi de la casele lor şi duşi în Siberii de Gheaţă, de unde mulţi dintre ei nu s-au mai întors la casele lor niciodată.

PS Antonie, între altele, a spus: „Ziua de 6 iulie este o zi de doliu pentru acest spaţiu. Este ziua când pe cei mai harnici gospodari ai acestor meleaguri i-au dus forţat la distanţe mari de casă, de unde mulţi nici nu s-au mai întors. Avem datoria să nu uităm paginile pline de durere din istoria noastră. Avem datoria să învăţăm istoria adevărată a acestui pământ, pentru că adevărul înseamnă lumină”. „Adevărul ne va face liberi şi puternici în faţa falsificatorilor de istorie”, a mai spus PS Antonie.

PS Antonie împreună cu preoţii şi cei prezenţi la comemorarea victimelor represiunilor regimului totalitar comunist au depus flori la monumentul înălţat din faţa gării din Bălţi în memoria tragediei din 1949.

Unul dintre supravieţuitorii calvarului siberian pe nume Băjireanu Ion din Sâgereii Vechi, rn. Sângerei, care a fost deportat, în1949, împreună cu mama sa şi alţi patru fraţi, i-a povestit PS Antonie despre suferinţele preotului Micuşa Ştefan, din satul Cotiujenii Mici, rn. Sîngerei deportat, în acelaşi an cu soţia sa şi cei trei copii ai săi, doi băieţi şi o fată. Locul suferinţei un lagărul de concentrare din localitatea Onohoi, raionul Zaigraevsk din Republica Bureatia.

Pe data de 6 iulie 2018 s-au împlinit 69 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor basarabenilor în Siberia şi Kazahstan (5-6 iulie 1949), când zeci de mii de oameni, fără a avea vre-o vină, au fost ridicaţi în mod feroce de la casele lor şi duşi în locuri îndepărtate, de unde mulţi, din cauza frigului, foametei, bolilor şi condiţiilor de trai inumane, nu s-au mai întors. În total au fost trei valuri 12-13 iunie 1941, 5-6 iulie 1949 şi 31 martie – 1 aprilie 1951. În total, în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953, au fost ridicate câteva sute de mii de persoane.

Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img