Ultimele știri

PS Antonie: „Agheasma Mare este aducătoare de sănătate trupească şi sufletească”

Joi, 18 ianuarie 2018, în ziua de ajunul Bobotezei (stil vechi), PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei (preot paroh Sergiu Matei).

După Sfânta Liturghie, PS Antonie de Orhei a oficiat slujba de sfinţire a apei – Agheasma Mare.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la ziua de dinaintea marelui Praznic a Botezul Domnului, când, după rânduiala Sfinţilor Părinţi este zi de post şi la folosul Agheasmei Mari pentru viaţa creştinului.

Vorbind despre Agheasma Mare, PS Antonie, între altele, a spus: „Astăzi şi mâine, în bisericile ortodoxe se oficiază sfinţirea Agheasmei Mari. Tradiţia este să se meargă la un izvor, dar slujba de sfinţire se poate oficia şi în incita bisericii sau în curtea sfântului locaş, unde sunt aşezate vase curate pline cu apă. Ştim că apa sfinţită este de mare ajutor şi ne-am convins nu o singură dată fiecare dintre noi de calităţile ei vindecătoare. Agheasma Mare este aducătoare de sănătate trupească şi sufletească. Şi aceste calităţi miraculoase apa le obţine după invocarea Duhului Sfânt de către preotul slujitor. Trebuie de menţionat că lucrarea Agheasmei, este în dependenţă de credinţa celui care o consumă. Noi ortodocşii avem tradiţia ca fiecare creştin să stropească casele, gospodăria, grădina şi spaţiile unde îşi desfăşoară activitatea. Şi este bine dacă şi preotul reuşeşte să între în fiecare casă şi să o binecuvânteze”. „Să folosim timpul sărbătorilor şi Agheasma Mare pentru a ne sfinţi viaţa, pentru a ne înnoi sufleteşte şi a urma cu mai multă credinţă Mântuitorului Hristos”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie i-a mulţumit părintelui Sergiu pentru activitate şi le-a urat tuturor un an binecuvântat cu sănătate, pace şi bucurii şi ca timpul vieţii să-l folosească spre sfinţire şi creştere duhovnicească.

Părintele Sergiu a mulţumit arhiereului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită şi binecuvântare şi la invitat să mai vină în mijlocul creştinilor din Peresecina şi cu alte ocazii.

Istoric: Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Peresecina, raionul Orhei, a Mitropoliei Basarabiei a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova la 24 iunie 2014. Preot al comunităţii prin decizie mitropolitană a fost numit părintele Sergiu Matei.

Prima slujbă a fost oficiată la 10 august 2014, într-un spaţiu amenajat într-un fost magazin. Pe data de 17 august 2014 comunitatea a fost vizitată de PS Antonie de Orhei, care le-a adus un cuvânt de încurajare şi de susţinere şi a oficiat prima slujbă arhierească.

Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor a slujit în mijlocul comunităţii din Peresecina în ziua de 19 decembrie 2015.

În satul Peresecina mai sunt două biserici subordonate Patriarhiei de la Moscova. De la întemeierea comunităţi „Sfântul Ierarh Nicolae” ca parte componentă a Mitropoliei Basarabiei, preoţii filoruşi din Peresecina, Vasile Garbuz şi Andrei Godoroja, au manifestat o ostilitate constantă.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img