Ultimele știri

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a solicitat Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei emiterea a trei timbre poștale personalizate dedicate celei de-a 70-a aniversări a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel – 22 iulie 2021.

În calitate de Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a intensificat activitățile misionar-pastorale, cultural-educaționale, social-filantropice și administrativ-edilitare ale Bisericii, manifestând permanent iubire și grijă părintească pentru toți credincioșii ortodocși români, din țară și din afara granițelor României, în special în acest an 2021, proclamat de Patriarhia Română drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României.

În ceea ce îi privește pe credincioșii români din Republica Moldova, Patriarhul României contribuie la consolidarea unității de credință, de neam și de limbă a acestora cu frații de peste Prut, sprijinind constant proiectele edilitare, culturale și social-filantropice ale eparhiilor românești din Mitropolia Basarabiei. În acest sens, reamintim faptul că, în Anul Centenar 2018, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat reactivarea Episcopiei de Bălți și a Episcopiei Basarabiei de Sud, numind și Chiriarhi pe scaunele vacante ale celor două eparhii.

Ca prinos de recunoștință și semn al dragostei sale filiale, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a solicitat Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei emiterea, prin Biroul Marca Personalizată, în tiraj limitat, a trei timbre poștale personalizate dedicate celei de-a 70-a aniversări a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 22 iulie 2021. Timbrele reprezintă raritate filatelică din ziua emisiei.

Primul din cele trei timbre poștale personalizate policrome, dantelate și adezive, având dimensiunile de 24 x 29 milimetri, redă, în chenar atribuit, pe fundal gradient azuriu, o fotografie a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu camilafcă albă și următoarele înscrisuri în limba română: 22 iulie 2021. Preafericitul Patriarh DANIEL, Patriarhul B.O.R. Basarabia recunoscătoare.

Al doilea timbru poștal personalizat cuprinde, pe un fundal gradient azuriu stema Patriarhiei Române și următoarele înscrisuri: Biserica Ortodoxă este maica spirituală a neamului românesc. Mihai Eminescu.

Al treilea timbru poștal personalizat cuprinde, pe fundal gradient azuriu, o fotografie a Preafericutlui Părinte Patriarh Daniel în veșminte de slujbă, binecuvântându-i pe credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și aceleași înscrisuri ca și cele de pe primul timbru.

Cele trei timbre poștale personalizate, cu valoarea nominală de 1, 75 Lei fiecare, sunt redate pe două colițe separate a câte15 piese, cu dimensiunile de 202 x 134 milimetri. Prima coliță cuprinde trei blocuri orizontale a câte cinci piese, dintre care primul timbru este redat în primul și al treilea bloc orizontal, iar al doilea timbru este redat în al doilea bloc orizontal. Cea de-a doua coliță cuprinde trei blocuri orizontale a câte cinci piese, dintre care cel de-al treilea timbre este redat în primul și al treilea bloc orizontal, iar al doilea timbre este redat în al doilea bloc orizontal.

Manșeta policromă a coliței este intitulată convențional Arte plastice, având în partea dreaptă vizuală un desen al operei Măiastra a sculptorului român Constantin Brâncuși, căruia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a dedicat mai multe scrieri înmănunchiate într-un volum.

 

 

Sursa: Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img