Ultimele știri

PF Părinte Patriarh Daniel împlinește 30 de ani de la hirotonia întru arhiereu

   În data de 4 martie, PF Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, celebrează 30 de ani de la urcarea în treapta arhierească. Cu această ocazie, ÎPS Părinte Petru – Mitropolitul Basarabiei i-a adresat PreaFericirii Sale un mesaj de felicitare:

 

Preafericirii Sale,

PreaFericitului Părinte Patriarh  Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

PreaFericirea Voastră,

   La împlinirea a 30 de ani de la primul pas al PreaFericirii Voastre pe calea și  în misiunea frumoasă a arhieriei, venim către Preafericirea  Voastră cu cele mai sincere doriri de bine, sănătate și spor în păstorirea turmei celei cuvântătoare.

   Cu această ocazie dorim să Vă încredințăm, încă o dată, de toată dragostea Noastră de fii și să vă mulțumim pentru toată dragostea părintească arătată față de Mitropolia Basarabiei și tot sprijinul acordat, de-a lungul anilor și nu doar ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, românilor ortodocși din Basarabia.

Întru mulți și binecuvântați ani, Preafericită Părinte Patriarh!!!

Cu dragoste în Hristos – Dătătorul de tot binele,

 

† PETRU

 

Arhiepiscopul Chişinăului,

Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor

 

Date din biografie:

   În data de 4 martie 1990, prima duminică din Postul Mare, actualul Patriarh al României a fost hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Timișoara.

   Preafericirea Sa devenea pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titulatura de „Lugojanul”. A slujit în această demnitate doar trei luni, fiind ales în data de 7 iunie Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

   Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

   După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A îmbrățișat viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

   Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. De notat sunt demersurile de consolidare şi restaurare a Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

Din septembrie 2007 este Patriarhul României.

   Construirea Catedralei Mântuirii Neamului, idealul național primit ca mandat de la înaintași, este o realizare de referință pentru Patriarhul Daniel, însă „catedralele” ridicate sub coordonarea Preafericirii Sale sunt mai multe și nu la fel de mediatizate.

   Catedrala încununează zeci de alte proiecte de importanță majoră, între care se numără: canonizarea a 33 de români, înființarea a patru noi episcopii în diaspora, investirea a aproape 200 milioane de euro în programe și activități social-filantropice, înființarea Centrului de Presă Basilica ș.a.

   Dincolo de contribuția la nivel național, activitatea Patriarhului Daniel s-a făcut remarcată mai ales în contextul Sfântului și Marelui Sinod din Creta unde a susținut principiul sinodalității ca normă canonică la nivel panortodox.

   Biserica a cunoscut schimbări menite a păstra nealterat duhul de rugăciune şi în acelaşi timp a îmbunătăţi viaţa tuturor.

Text/Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img