Ultimele știri

Pelerinii din România în vizită la Mitropolia Basarabiei în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe

Duminica a treia după Paști, Biserica Ortodoxă le cinstește pe Sfintele Femei Mironosițe, primele martore ale Învierii Domnului. Cu acest prilej, la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au participat numeroși credincioși din capitală și din împrejurimi, precum și două grupuri de pelerini din România care au venit să viziteze obiectivele turistice și sfintele lăcașuri din Basarabia. Cei peste 60 de pelerini prezenți au avut ocazia să asiste la Liturghia Arhierească săvârșită de ierarhul Bisericii Ortodoxe Române și să se roage alături de închinătorii români locali.

Aceștia au fost profund mișcați și impresionați de atmosfera solemnă și duhovnicească, datorită cântărilor de la strană oferite de Corala academică „Gavriil Musicescu”, care au răsunat puternic în lăcașul de cult și au adus Cerul mai aproape de oameni.

În cuvântul de învățătură, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, Părintele Arhidiacon Constantin Olariu a vorbit despre rolul și importanța femeilor mironosițe în istoria mântuirii. Ele sunt cele care L-au urmat pe Hristos în timpul vieții Sale pământești, L-au slujit cu credință, L-au văzut răstignit și mort pe cruce, L-au așezat în mormânt și au venit să-I ungă trupul cu miruri. Ele sunt cele care au primit primele vestea cea bună a Învierii de la îngerul Domnului și au alergat să o spună apostolilor. Ele sunt cele care au fost întâmpinate de Hristos Cel înviat și au căzut la picioarele Lui cu bucurie.

„Femeile mironosițe sunt modele pentru femeile creștine de astăzi, care sunt chemate să-L urmeze pe Hristos cu credință, dragoste și curaj. Ele ne arată cum să fim martori ai Învierii Domnului în lumea aceasta plină de necredință și răutate. Ele ne îndeamnă să vestim tuturor că Hristos a Înviat și ne-a adus viața veșnică”, a spus Părintele Constantin.

În această zi specială, ÎPS Părinte Petru a adus mulțumiri și gânduri de apreciere tuturor femeilor care își trăiesc viața în credință și iubire față de Dumnezeu și semeni.

„Sărbătoarea Femeilor Mironosițe are o semnificație specială pentru femeile creștine din întreaga lume. Această zi este o ocazie pentru a cinsti sacrificiul și credința femeilor care au avut un rol esențial în răspândirea Evangheliei și în întărirea credinței în Dumnezeu. În plus, această sărbătoare reprezintă un prilej de a recunoaște și aprecia rolul și contribuția femeilor în Biserica Ortodoxă și în societatea per ansamblu.”

De asemenea, Părintele Mitropolit a îndemnat toate femeile să fie „modele de evlavie și smerenie, așa cum au fost și femeile mironosițe care au avut curajul să vină la mormântul Domnului și să se roage pentru mântuirea sufletelor noastre, fiind recunoscute ca misionare ale învierii.”

ÎPS Petru s-a adresat și pelerinilor din România, lăudându-le efortul de a descoperi tainele și frumusețile duhovnicești de pe malul stâng al Prutului. Ierarhul a subliniat importanța pelerinajelor și a vizitării locurilor sfinte, precizând că acestea îi apropie pe închinători de Dumnezeu și le oferă ocazia să-și întărească credința. De asemenea, i-a încurajat pe toți cei prezenți să continue participe la pelerinajele organizate în Basarabia.

La finalul slujbei, Părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei a oferit în dar celor prezenți iconițe cu chipul Sfintelor Femei Mironosițe și le-a urat tuturor sărbători fericite, binecuvântate cu pace și bucurie.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img