Ultimele știri

Parohia din Medeleni – Ungheni, îmbrăcată în haine de sărbătoare

   Ziua de 9 noiembrie a constituit un moment de o mare însemnătate pentru enoriașii parohiei Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ier. Nectarie din localitatea Medeleni, raionul Ungheni, întrucât în această zi Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Părinte Petru,  s-a aflat în vizită oficială, pentru prima dată în mijlocul acestei comunități.

   Vizita arhierească a fost prilejuită de prăznuirea celui de al doilea hram al parohiei, pe stil nou, a Sfântului Ierarh Nectarie.

   În dimineața zilei, ușile bisericii s-au deschis larg și numeroși credincioși din localitate, dar și din afara ei au început a sosi și a da impresia că biserica din Medeleni este neîncăpătoare pentru cât de mulți oameni poate să atragă.

   Parohul bisericii, părintele Florin – Mihai Acatrinei, a avut grijă ca în decurs de un an și jumătate să facă toate cele necesare pentru a îmbrăca biserica în haine noi, de sărbătoare.

   Credincioșii s-au adunat cu mic cu mare și au întâmpinat cu mare fast pe ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, care, înconjurat de un sobor de preoți, de pe ambele maluri ale Prutului, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească.

   La finalul Serviciului Divin, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Petru, PC Pr. Ioan Cosoi, secretar eparhial, a rostit un cuvânt de învățătură, cu referire la evanghelia zilei, dar și la viața Sf. Ier. Nectarie și rolul lui de vindecător de boli dar și de ocrotitor al parohiilor care îl cinstesc și îi închină sfintele locașuri.

   În continuare ÎPS Părinte Mitropolit, a vorbit despre activitatea părintelui paroh care, într-un timp foarte scurt(un an și jumătate) a reușit să transforme biserica dintr-o stare degradabilă “într-un locaș, de unde parcă nu mai vrei să pleci”.

   „Am rămas fără cuvinte, cu greu reușesc să îmi adun gândurile când aici s-au realizat atâtea lucruri într-un timp atât de scurt. Vreau să mulțumesc părintelui, să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei minuni. În această biserică este câte o părticică din toți cei care sunteți prezenți și toți care au comtribuit, mai mult sau mai puțin, la înfăptuirea acestei minuni” – a adăugat Înaltul Ierarh al Mitropoliei Basarabiei.

   În semn de apreciere pentru toată activitatea pe plan misionar, pastoral și gospodăresc, părintele Florin a fost gratificat de către Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei cu două distincții bisericești: Dreptul de a purta Bederniță și Dreptul de a purta Cruce pectorală Aurită.

   În continuare, părintele paroh Florin a mulțumit Înaltului Ierarh pentru vizită, binecuvântare arhierească și încrederea acordată, asigurându-l, din numele tuturor credincioșilor din Medeleni, că este aștepta și cu alte ocazii, în mijlocul comunității lor.

   Cu aceeași ocazie a fost sfințită și garderoba socială Sf. Ier. Nectarie din parohie, proiect social realizat cu sprijinul Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei.

   Notă: Satul Medeleni din raionul Ungheni a fost atestat documentar în anul 1490, într-un hrisov din epoca Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Conform datelor recensământului din anul 2014 în sat locuiau 573 de oameni. În sat nu există alte confesiuni, toţi fiind de credinţă ortodoxă.

   Părintele Florin-Mihai Acatrinei este numit preot la Medeleni în anul 2018, luna mai, când îl înlocuiește pe fostul paroh Serghei Pascari. La preluare, biserica se afla într-o stare degradabilă, din cauza lipsei de fonduri și în urma distrugerilor provocate de grindină. În decurs de un an și jumătate, părintele Florin a reușit să refacă acoperișul bisericii, finisarea pereților în interior și exterior, realizarea picturii și dotarea cu mobilier. În plus s-a reușit înaugurarea garderobei sociale Sf. Ier. Nectarie.

   În parohia din Medeleni se află spre păstrare și închinare, prin sârguința părintelui paroh, părticele din moaștele Sfinților ocrotitori ai parohiei: Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ier. Nectarie.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img