Ultimele știri

În noaptea Sfântă a Învierii Domnului, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a săvârșit Slujba Învierii la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din Durlești

 

Alături de Înaltpreasfinția Sa au slujit Preacuviosul Părinte Arhimandrit Andrei, starețul mănăstirii, Preacucernicul Părinte Protoiereu Victor Ghimpu, Consilier Economic, Preacucernicul Părinte Protoiereu Marin Osoianu, Director al centrului de pelerinaj EMAUS, Preacucernicul Părinte Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier pentru Relațiile cu Instituțiile Statului și Preacucernicul Părinte Arhidiacon Constantin Olariu, Consilier Comunicare, Media și Relații Publice.

 

Răspunsurile la Strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Muzicescu”, condusă de Domnul Profesor Anton Dumbrava.

 

Slujba Învierii a fost transmisă în direct de postul național de televiziune Moldova 1.

 

La Sflujba Sfintei Învieri a participat și Excelența Sa, Domnul Ambasador DANIEL IONIȚĂ, Ambasadorul României în Republica Moldova și alți oficiali ai Ambasadei României.

 

Preacucernicul Părinte Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier pentru Relațiile cu Instituțiile Statului al Arhiepiscopiei Chișinăului, a citit Cuvântul de Învățătură a celui între sfinți părintele nostru Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.

 

Cuvântul pastoral al ÎPS Părinte Mitropolit a fost citit de Preacucernicul Părinte Protoiereu Victor Ghimpu, Consilier Economic al Arhiepiscopiei Chișinăului.

 

La finalul Sfintei Liturghii s-au sfințit bucatele aduse de credincioși ca toți cei ce au gustat din ele să se umple de darurile bogate revărsate de Dumnezeu.

 

Iubiți credincioși și credincioase,

 

Iubirea nesfârșită a Preasfintei Treimi pentru oameni este descoperită prin taina morții și Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Învierea dă sens morții Domnului Hristos pe cruce. Fără înviere, viața creștinilor își pierde orice sens: “Dacă nu există înviere a morților, atunci nici Hristos n-a înviat. Iar dacă Hristos n-a înviat, atunci zadarnică este propovăduirea nostră, zadarnică este și credința voastră (I Corinteni 15, 13-14).

Prin Înviere, Domnul Iisus Hristos dăruiește Bisericii Sale iubirea, sfințenia și slava Preasfintei Treimi. Iubire smerită față de om, dar și chemarea omului de a participa la viața, bucuria și slava veșnică a Preasfintei Treimi precum spune Sfântul Apostol Pavel că Dumnezeu: “ne-a sculat (înviat) și împreună ne-a așezat în ceruri, în Hristos Iisus” (Efeseni 2, 6), și „prin El (Hristos) avem și unii și alții apropierea către Tatăl, într-un Duh (Efeseni 2, 18).

 

Dreptmăritori creștini,

 

Vă îndemn, ca să sporiți rugăciunile pentru pace între popoare, ca Dumnezeul păcii și al îndurărilor să lumineze prin Lumina Învierii mintea conducătorilor acestei lumi spre a opri vărsarea de sânge și a-și întoarce fața către Dumnezeu, care nu dorește moartea păcătosului, ci întorcerea lui cu pocăință și a intra în Slava Tatălui Ceresc.

Cuprinși fiind de Lumina Învierii Domnului, Vă îndemnăm pe toți să aduceți, prin cuvânt și fapte bune, bucurie și lumină în sufletele celor orfani, bolnavi, bătrâni, săraci, îndoliați, singuri, alungați de la casele lor și pribegi, ca să simtă că iubirea jertfelnică a lui Hristos Cel răstignit și înviat pentru mântuirea lumii este izvor de lumină, de pace și de bucurie. Să ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea lor, în comuniune frățească (din cuvântul pastoral al ÎPS Părinte Mitropolit PETRU).

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img