Ultimele știri

Nașterea Sf. Ioan Botezătorul sărbătorită la Căușeni

   În data de 7 iulie 2018, zi în care, conform calendarului de stil vechi, toți creștinii ortodocși sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos, PS Veniamim – Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la paraclisul „Naşterea Sf. Înaintemerg. şi Botezătorului Ioan” din oraşul Căuşeni, cu ocazia hramului acestei comunităţi (preot paroh PC Protoiereu Mitrofor Ioan Pancu – protopop de Căuşeni şi Ştefan-Vodă).

   În cuvântul său de învăţătură, PS Veniamim a vorbit despre Sfântul Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, ultimul şi cel mai important proroc al Vechiului Testament menționând , printre altele: „Sfânta Evanghelie ne relatează despre modul minunat în care s-a născut Sfântul Ioan. Preotul Zaharia și soția lui Elisabeta, deși erau oameni drepți înaintea lui Dumnezeu, nu au putut până la bătrânețe să aibă copii. La poporul evreu acesta era considerat un mare blestem ce se abătea asupra familiei din partea lui Dumnezeu. Uneori nici jertfele nu le erau primite la templu celor ce nu aveau copii. În vremea împăratului Irod, în timpul săptămânii când era de rând la templu,Zaharia a intrat să tămâieze. Pe când tot poporul era afară și se ruga, i s-a arătat îngerul Domnului stând de-a dreapta altarului tămâierii. Este anunțat că i-au fost ascultate rugăciunile si că Dumnezeu le va da un copil, căruia trebuie să-i pună numele Ioan. Pentru că a fost neîncrezător în vestea adusă de Arhanghelul Gavriil, Zaharia a rămas mut până în ziua când s-au împlinit acestea.

   Când a venit vremea să nască, Elisabeta a născut un fiu. În a 8-a zi când trebuia tăiat împrejur, s-au strâns vecinii și rudele și voiau să-l numească pe prunc – Zaharia – ca pe tată. Pentru că era soție de prooroc și avea și ea darul proorociei, Elisabeta spune că se va chema Ioan. Pentru că cei strânși obiectau și îi cereau părerea, Zaharia a scris pe o tăbliță: „Ioan este numele lui”(Luca 1;63), iar în clipa următoare a putut din nou să vorbească. Fiind martorii atâtor minuni (stearpa a născut la bătrânețe, și mutul a început să vorbească) cei strânși au început să se întrebe „Ce va fi oare acest copil?”(Luca 1;66). Acesta a fost fecior al lui Zaharia, arhiereul, și al Elisabetei, cea stearpă, fiind născut din făgăduință. Acesta a dezlegat tăcerea tatălui sau, când s-a născut, și a umplut toată lumea de bucurie. Drept aceea și îngerii astăzi se bucură cu oamenii, și toată lumea este plină de bucurie și de veselie.”

   La sfârșitul Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Te-Deum de mulțumire Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității din Căușeni, asupra părintelui paroh, a familiei sale și a tuturor păstoriților săi. Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Veniamin a dăruit parohiei o cruce de binecuvântare. În semn de apreciere pentru susținerea acordată parohiei sărbătorită, Preasfinția Sa a oferit în dar, o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni și una cu chipul Maicii Domnului Consiliului Raional și,respectiv, Primarului raionului Căușeni.

   Părintele Ioan, în continuare a mulțumit Ierarhului Mitropoliei Basarabiei pentru vizită și binecuvântare arhierească, și i-a felicitat pe toţi creştinii care poartă numele Înaintemergătorului şi Botezătorului Domnului nostru Iisus Hristos, cu ocazia zilei onomastice,. Nu în ultimul rând, a ținut să mulțumească preoților prezenți pentru slujba oficiată cu ocazia sărbătoririi hramului şi a dus mulţumiri creştinilor care sunt aproape şi își aduc aportul la ridicarea noii biserici.

   Prezent la Sfânta Slujbă, domnul Sergiu Gogu, Vicepreședintele raionului  Căuşeni,i-a înmânat Episcopului Basarabiei de Sud, Preasfinției Sale Veniamin o Diplomă, în semn de înaltă apreciere, pentru sprijinul arătat parohiei menționate, după care l-a felicitat la rândul său, pe părintele Ioan cu ocazia zilei onomastice menţionând lucrarea părintelui Ioan la sănătatea spirituală a căuşenenilor.

   Cuvinte de apreciere la adresa părintelui Ioan au mai rostit primarul orașului Căușeni care a venit cu o donație pentru lăcașul sfânt şi alţi fii duhovniceşti de-ai părintelui, cei care au luat cuvântul i-au mulţumit părintelui Ioan pentru bunătatea sa, înţelepciunea şi dragostea cu care ascultă pe fiecare creştin.Anchor

Biroul de presă al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img