Ultimele știri

Liturghie Arhierescă săvârșită de ÎPS Petru – Mitropolitul Basarabiei la Medeleni-Ungheni, în ziua prăznuirii Sf. Ier. Nectarie, ocrotitorul Sfântului Locaș

Zi de mare bucurie duhovnicească în parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ier. Nectarie”din satul Medeleni, raionul Ungheni a fost luni, 9 noiembrie 2020, când pașii întregii comunități s-au îndreptat spre Sfântul Locaș care și-a sărbătorit hramul mic, pe Sfântul Ierarh Nectarie(paroh PC preot Florin-Mihai Acatrinei).

Cu această ocazie, ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor preoțesc și diaconesc iar, cu această ocazie, în cadrul Serviciului Divin  a fost hirotonit diacon tânărul teolog Ștefan Ciofu pe seama parohiei din Medeleni.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala Mitropoliei Basarabiei.

La finalul Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Petru, Părintele Protoiereu Andrei Bucliș, Secretarul Cabinetului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei a rostit un cuvânt de învățătură în care s-a referit la viața Sf. Ierarh Nectarie, care a fost un ajutor neostenit în ultimii doi ani pentru mica comunitate din Medeleni, fapt pentru care a și fost ales al doilea ocrotitor al bisericii, după hramul vechi, Sf. M. Mc. Gheorghe.

Părintele a menționat că „dacă acum doi ani nu se știau foarte multe despre Sfântul Nectarie în Medeleni, evlavia părintelui față de el și mijlocirea neostenită a sfântului, arătată prin rapiditatea cu care s-au mișcat lucrările de restaurare capitală a bisericii, au făcut ca acest Sfânt să devină foarte iubit de către mica comunitate, dar a atras și  alți credincioși din localitățile din împrejurimi și astfel, astăzi avem în fiecare duminică biserica neîncăpătoare pentru credincioșii care se adună pentru a se ruga acestui sfânt neostenit mijlocitor către Bunul Dumnezeu”.

În continuare a fost oficiat un Te-Deum de Mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui paroh, a familiei sale și a tuturor enoriașilor săi.

În cuvântul rostit la final, Înaltul Ierarh al Mitropoliei Basarabiei s-a declarat impresionat de ceea ce vede pentru că, în comparație cu situația de acum trei ani, biserica a trecut într-un timp foarte scurt(doi ani) printr-o transformare radicală, atât la interior cât și la exterior.

Nu reușesc să îmi adun cuvintele, pentru că rar întâlnim preoți care să se dedice slujirii așa cum o face părintele Florin. Sfinții mijlocesc întotdeauna, însă fără un preot gospodar care să organizeze lucrurile și să insiste către Bunul Dumnezeu și sfinții săi, prin hărnicie, spirit de bun gospodar și dedicație, nu este posibil ca lucrurile să se desfășoare atât de frumos și atât de repede, fapt pentru care vrem să îi mulțumim părintelui paroh” – a remarcat vlădica Petru.

În semn de apreciere pentru toată activitatea pe care părintele Florin a desfășurat-o în parohie ÎPS Mitropolit Petru l-a gratificat cu distincția bisericească Dreptul de a purta Crucea cu Pietre Scumpe.

De asemenea, au fost oferite pentru 5 copii din localitate, cu posibilități materiale reduse dar cu capacități la învățătură, 5 tablete electronice dăruite de către ÎPS Iosif, Mitropolitul român al Europei Occidentale.

Părintele paroh i-a mulțumit ÎnaltPreasfinției Sale pentru apreciere, pentru vizită și binecuvântările acordate, invitându-l și cu alte ocazii în mijlocul comunității din Medeleni.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img