Liturghie Arhierească urmată de sfințirea unui monument dedicat eroilor neamului

20 Septembrie 2021

Duminică, 19 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Bubuieci. La Dumnezeiasca slujbă au participat preoți din Arhiepiscopia Chișinăului și preoți din Arhiepiscopia Iașilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a fost întâmpinat de Părintele Paroh Preot Protoiereu Andrei Deleu, Consilier Canceler al Mitropoliei Basarabiei, de Părintele Protopop Mitrofor Serafim Banari, Protopop de Chișinău împreună cu ceilalți părinți slujitori și mulțimea credincioșilor veniți la rugăciune.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa, împreună cu soborul de preoți, a sfințit un monument dedicat eroilor neamului, ce se află înălțat în curtea bisericii parohiale. La eveniment a participat și Domnul Igor Moraru, Primarul Comunei Bubuieci.

Cu această ocazie Părintele Paroh Andrei Deleu a primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit PETRU, distincția CRUCEA MITROPOLIEI BASARABIEI, Darul Mitropolitului, pentru munca și jerfa depusă în cadrul parohiei, dar și în Administrația Eparhială prin funcția de Consilier Cancelar. De asemenea Părintele Neculai Dorneanu de la Parohia Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași, a primit aceeași distincție, Darul Mitropolitului, pentru implicarea activă în dezvoltarea relațiilor de înfrățire dintre parohiile din Arhiepiscopia Chișinăului și Arhiepiscopia Iașilor.

 

 

Tot cu acest prilej, ctitorii, binefăcătorii, miluitorii parohiei din Bubuieci, au fost decorați, la propunerea părintelui paroh, cu Ordinul Ștefan cel Mare și Sfânt, gradul al III-lea, și Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. De asemenea mulți dintre creștinii de seamă ai parohiei au primit Distincții de Vrednicie din partea Părintelui Mitropolit PETRU.

În cadrul festivității de inaugurării Monumentului, ansamblul Brâuleț, din cadrul Liceului Teoretic Toader Bubuioc, a susținut un moment artistic, iar istoricul Ion Negrei, profesor universitar și doctor în istorie, a subliniat câteva aspecte despre martiriul eroilor neamului.

 

 

Monumentul din Bubuieci a fost construit la propunerea Părintelui Paroh Cancelar Andrei Deleu și a Comitetului Parohial, cu spijinul Primăriei Bubuieci și în urma unui parteneriat realizat între Asociaţia Monumentum şi ASCOR Iaşi.

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Share