Ultimele știri

ÎPS: “Să-i urmăm Sfântului Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare în apărarea neamului și a credinței ortodoxe strămoșești”

   În ziua de duminică(a 4-a după Cincizecime), în data de 2 iulie curent, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, s-a aflat în mijlocul comunităţii  “Sf. Voievod Ştefan cel Mare” din orașul Ștefan Vodă(preot paroh Dimitrenco Vadim), unde însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, cu ocazia prăznuirii ocrotitorului  spiritual al parohiei.

   La sfârșitul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, s-a adresat celor prezenți cu un cuvânt de învățătură în care, printre altele, a menționat: “Evanghelia rostită astăzi ne prezintă o vindecare săvârșită de Mântuitorul Hristos(vindecarea slugii sutașului) fără vreun contact direct adică la distanță, arătând astfel și încredințându-ne, în același timp, de puterea Sa cea vindecătoare. În paralel cu aceasta, ne este redată atitudinea sutașului care, deși păgân fiind și angajat în oastea unui statul păgân, dă dovadă și exemplu de credință imensă în puterea vindecătoare a Lui Hristos, el însuși venind cu inițiativa să zică numai cu cuvântul și se va vindeca. Întregul dialog dintre Hristos și sutaș se încheie cu îndemnul: – Du-te, fie ție după cum ai crezut. Asemenea și noi, ar trebui să ne încredințăm viețile noastre în puterea Lui Hristos cea vindecătoare și negreșit vom primi vindecare sufletească și trupească.

   De asemenea, anul acesta, întâmplarea face ca exemplul unui conducător de oaste, să fie completat cu un alt exemplu de conducător de oaste al neamului nostru, Binecredinciosul Ștefan cel Mare, pe care astăzi îl sărbătorim. Acest mare domnitor al neamului nostrum, l-a urmat în credință, pe sutașul din evanghelie, și a mers chiar mai departe, apărânduși neamul și credința ortodoxă strămoșească de năvălirile altor neamuri și credințe străine de dreapta noastră credință. Despre sfințenia lui au vorbit generații și generații până astăzi. De asemenea mărturie ne stau ctitoriile sale care și astăzi veghează și arată tuturor despre frumusețea ortodoxiei noastre.  Noi, avem datoria de a-i urma Binecredinciosului Voievod în faptă și să ne apărăm cu aceeași dârzenie neamul și credința ortodoxă strămoșească.  Lui se cuvine să-i dăm cinste și să-l rugăm, ca pe unul care are îndrăzneală către Dumnezeu să ne apere de toate unelitirile vrăjmașilor noștri cele rele.

   Evenimentul a continuat cu oficierea unui Tede-um de mulțumire pentru toate darurile primite de la Bunul Dumnezeu pentru sănătatea a părintelui paroh, a familiei sale și a tuturor păstoriților sai.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img