Ultimele știri

ÎPS Petru: “Sfinții neamului nostru – dovada că Dumnezeu ne iubește”

    În data de 18 iunie 2017 în Duminica a II-a după Pogorârea Sfântului Duh (A Sfinților Români), Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din orașul Chișinăul (preot paroh protoiereu Anatol Goncear).

   După Sfânta Liturghie, ÎPS Petru, a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care,  printre altele, a menţionat: „Sfinții sunt cei care și-au asumat ca scop al vieții urmarea Lui Hristos. Ei L-au urmat, indiferent de timpul și de riscul ce și-l asumau prin aceasta. Poporul nostru, care mărturisește și moștenește credința creștin-ortodoxă de la Sfântul Apostol Andrei, primul nostru sfânt, s-a învrednicit de enoriași care au primit credința și au mărturisit-o sârguincios. Dovada acestui fapt stă în numărul de sfințe pe care îi avem. Sfințenia lor nu a fost oferită “gratuit” ci în urma dovezilor clare de sfințenie.

   Neamul nostru a născut sfinți  în toate perioadele creștinismului românesc, atât în perioada persecuțiilor(Sfinții martiri de la Niculițel), în perioada scrierilor și a tipăriturilor(Sf. Ierarh Antim Ivireanul, Sf. Ierarh Dosoftei, Sf. Ier. Petru Movilă ș.a.) precum și în perioada modernă(Sf. Ioan Iacob de la Neamț sau Sf. Paisie de la Neamț). Avem, de asemenea, în rândul sfinților și domnitori ai țării noastre precum Sf. Martiri Brâncoveni sau Sf. Voievod Ștefan cel Mare. Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm că avem sfinți ale căror moaște se păstrează nealterate până astăzi și sunt păstrate spre închinare precum Sf. Cuv. Parascheva de la Iași, ale Sf. Dimitrie Basarabov, Sf. Mc. Filofteea de la Curtea de Argeș, Sf Calinic de la Cernica ș.a.

   Sfinții neamului nostru sunt dovada că Dumnezeu ne iubește iar noi trebuie să devenim responsabili și să mărturisim și să ducem mai departe învățătura cea dreaptă ortodoxă.

   În cadrul aceleiași Sfinte Liturghii PC diacon Maxim Sturza a fost ridicat de către Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei în treapta de Arhidiacon, cu Dreptul de a purta Cruce Pectorală.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img