Ultimele știri

ÎPS Petru: „Sfințenia este o chemare adresată fiecărui creștin”. Duminica Tuturor Sfinților la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău

În prima duminică după Cincizecime, Biserica Ortodoxă celebrează Duminica Tuturor Sfinților, o sărbătoare dedicată tuturor oamenilor cu viață bineplăcută Domnului, cunoscuți și necunoscuți, care au trăit în diverse timpuri și locuri. Această zi ne reamintește de vocația spre sfințenie a fiecărui creștin și de exemplul dragostei și jertfei oferit de cuvioși, care, prin viețile lor, au arătat că sfințenia este măsură duhovnicească accesibilă tuturor celor care trăiesc în comuniune autentică cu Dumnezeu.

Ziua de 30 iunie 2024, adică Duminica Tuturor Sfinților, a coincis cu Lăsatul secului pentru postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi slujitori de la Centrul Eparhial.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.

În cuvântul de învățătură rostit de Părintele Constantin Olariu, secretar eparhial, s-a evidențiat rodul Duhului Sfânt, izvorât din trăirea și lucrarea Sfinților, care s-au nevoit și s-au rugat pentru mântuirea întregii lumi. Părintele secretar a menționat că „Sfințenia nu este rezervată doar unor aleși, ci este o chemare adresată fiecărui creștin. Sfinții ne arată că prin pocăință, rugăciune și dragoste față de aproapele, putem să ne împărtășim din lumina necreată a lui Dumnezeu și să devenim, la rândul nostru, mărturisitori ai credinței și purtători ai Harului.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a adresat câteva îndemnuri duhovnicești pentru credincioșii prezenți. Înaltpreasfinția Sa le-a spus credincioșilor: „Să ne rugăm cu toții să dobândim și noi, în măsura nevoințelor noastre, crucea sfințeniei. Sfinții sunt pildă vie de urmat, arătându-ne că drumul către Împărăția lui Dumnezeu este deschis fiecăruia dintre noi. Să rămânem statornici în credință și să ne lăsăm călăuziți de exemplul lor, cerându-le mereu ajutorul prin rugăciune curată.”

Mitropolitul a binecuvântat credincioșii și le-a urat o săptămână de post binecuvântat, îndemnându-i să folosească acest timp pentru curățirea sufletului și pentru apropierea de Dumnezeu: „Postul Sfinților Apostoli este o perioadă de pregătire pentru a sărbători în mod cuvenit pe cei doi mari stâlpi ai creștinătății, Sfinții Petru și Pavel. Să folosim acest timp pentru rugăciune, pocăință și fapte bune, având nădejdea că astfel ne vom apropia mai mult de sfințenie.”

Astfel, ziua de ieri a fost una deosebită, plină de bucurie duhovnicească și îndemnuri pentru sporirea în credință și în iubirea față de Mântuitorul, oferind tuturor celor prezenți un prilej de reflecție asupra chemării la sfințenie și a modului în care fiecare poate răspunde acestei chemări în viața de zi cu zi.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img