Ultimele știri

ÎPS Petru: “Sfânta Treime – modelul suprem de unitate și esența credinței noastre”

   În ziua de luni, 17 iunie 2019, în ziua prăznuirii Sfintei Treimi, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, împreună cu un sobor de clerici, a săvârșit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în parohia „Pogorârea Sfântului Duh ” din oraşul Călăraşi ( preot paroh Protoiereu Mitrofor Ioan Mutu ). 

   După oficierea Sfintei Liturghii, urmând tradiţia sărbătorii hramului bisericii, soborul de preoţi, în frunte cu ÎPS Părinte Petru, au făcut tradiționalul înconjur al sfântul locaş, cu citirea din pericopele evanghelice ale celor patru evangheliști, urmat de un Te-Deum de mulțumire Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui paroh și a familiei sale, asupra comunității de credincioși din orașul Călărași.

   Vorbind despre Sărbătoarea zilei ÎnaltPreasfinția Sa a menționat: „A doua zi după Pogorârea Duhului Sfânt este stabilit de către Sfinții Părinți să ne bucurăm de Sărbătoarea „Sfintei Treimi”, adică a Unuia Dumnezeu, în trei persoane, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, „Treimea cea deoființă și nedespărțită”, așa cum ne învață pe noi sfânta biserică și mărturisirea de credință Niceo-Constantinopolitană. Toate aceste trei Persoane Dumnezeiești au o Ființă, o putere, o mărire și o dumnezeire. Ele se deosebesc în Persoană dar au o singură Ființă Dumnezeiască.

   În istoria mântuirii noastre sunt prezente toate Cele trei Persoane Dumnezeiești: la facerea lumii prin Dumnezeu-Tatăl, la răscumpărarea lumii prin Dumnezeu-Fiul și la sfințirea operei Tatălui și Fiului și a Duhului Sfânt care s-a pogorât în chip de limbi de foc peste sfinții Ucenici și  Apostoli, în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, pe care am sărbătorit-o cu o zi înainte.

   Nu putem vorbi despre o Persoană a Sfintei Treimi, fără celelalte două – unde este prezent Tatăl, este și Fiul și Duhul Sfânt, unde este Fiul este și Tatăl și Duhul ș.a.m.d.” – a mai adăugat ÎnalPreasfinția Sa.

   Părintele Ioan a mulțumit Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, pentru prezență și binecuvântare arhierească, invitându-l pe Înaltul Ierarh al Mitropoliei Basarabiei și cu alte ocazii în mijlocul comunității lor.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img