Ultimele știri

ÎPS Petru: “Să nu fim indiferenţi de cei care suferă şi să le arătăm sprijinul nostru fără interese”

   În Duminica a XXV-a După Pogorârea Duhului Sfânt(26 noiembrie 2017) ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Găvănoasa din raionul Cahul(stareță PCuv. maica Dionisia NICULICIOIU).

   În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Petru a tâlcuit parabola samarineanului milostiv. Referindu-se la gestul samarineanului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit şi Exarh Petru, a spus: „Învăţăm de la samarinean să nu fim indiferenţi faţă de necazul şi suferinţa aproapelui, ci să le arătăm celor de lângă noi, când trec prin încercări, dragostea şi susţinerea noastră. Şi mai înţelegem că aproapele nu este doar cel care este de o rudenie cu noi, ci este orice om indiferent de credinţa sa, de starea sa materială sau poziţia lui socială. Îndemnul Mântuitorului „mergi şi fă şi tu asemenea” este adresat şi nouă şi este actual şi astăzi când există atâta sărăcie în societate. Să nu fim indiferenţi de cei care suferă şi să le arătăm sprijinul nostru fără interese, aşa cum a procedat samarineanul din Evanghelia de astăzi. Samarineanul milostiv este chipul Mântuitorului Iisus Hristos care a venit în lume să slujească şi să ne mântuiască, arătându-ne şi nouă care trebuie să fie relaţia noastră cu aproapele nostru. Şi această relaţie ni se cere să fie de dragoste şi de slujire”.

   „Dacă iubim pe semeni, înseamnă că-L iubim şi pe Dumnezeu. Pentru că ne spune Sfântul Ioan Evanghelistul: „Cel ce nu-şi iubeşte fratele pe care-l vede, nu-L poate iubi pe Dumnezeu pe Care nu-L vede. Să fim milostivi şi să arătăm dragoste faţă de semenii noşti în mod special în această perioadă a postului Naşterii Domnului în care intrăm în săptămâna ce urmează. Cu post, cu rugăciune, cu spovedanie şi cu fapte de ajutorare a semenilor noştri să ne pregătim inimile noastre pentru a-L primi pe Pruncul Iisus, Mântuitorul nostru”, a îndemnat, în încheiere, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img