Ultimele știri

ÎPS Petru: „Odată cu sfinţirea bisericii are loc şi sfinţirea sufletelor noastre”

Sâmbătă, 12 noiembrie 2016 (pomenirea sfinţilor Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu), Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Cetireni, raionul Ungheni (preot paroh Igor Ursu). Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Vlădica Petru a săvârșit slujba de sfințire a prestolului şi a bisericii, iar după săvârşirea Sfintei Liturghii, potrivit tradiţiei, s-a înconjurat biserica şi s-a săvârşit un Te-Deum de mulţumire pentru sănătatea părintelui paroh, a păstoriţilor săi şi a binefăcătorilor sfântului locaş din satul Cetireni.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi Înaltpreasfinţitul Petru s-a referit asupra importanţei actului de târnosire a bisericii: „Sfinţirea bisericii este un act de o importanţă deosebită. La acest moment important şi unic biserica și sfântul altar au fost unse cu Sfântul și Marele Mir, cu care nu se unge decât pruncul la Taina Botezului. Am înconjurat biserica citind din Sfintele Evanghelii, arătând prin aceasta că în biserică se propovăduiește cuvântul adevărului. Mulţimea de oameni prezenţi şi soborul de preoţi martori şi părtaşi la sfinţire dar mai ales la comuniunea euharistică, completează frumuseţea momentului şi arată, la o scară mai mică sobornicitatea Bisericii noastre. Odată cu sfinţirea bisericii are loc şi sfinţirea sufletelor noastre, astfel arătându-se strânsa legătură dintre biserică, ca şi construcţie şi Biserica cea vie a Lui Hristos”.

În final, pentru activitatea misionară, pastorală şi gospodărească de care a dat dovadă, parohul bisericii, părintele Igor Ursu,  a primit din partea Înaltpreasfinţitului Petru distincția bisericească pentru clerici „Crucea cu Pietre Scumpe”. Alți douăzeci şi unu de enoriași s-au învrednicit din partea Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei de Distincții de vrednicie iar doamna Ana Dicusar, primarul satului Cetireni a fost decorate cu înalta Distincţie Mitropolitană: „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni”.

Părintele Igor a mulţumit ÎPS Petru pentru slujbă şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii din Cetireni şi cu alte ocazii.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img