Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, vizitează Parohia românească „Cuvioasa Parascheva” din satul Bozieni, raionul Hîncești, subliniind importanța Postului Mare și a valorilor spirituale.

Sâmbătă, 25 februarie 2023, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a făcut o vizită pastorală în Parohia românească „Cuvioasa Parascheva” din satul Bozieni, raionul Hîncești.

Așteptat cu flori, pâine și sare de către enoriași, Înaltpreasfințitul Petru a participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele paroh Roman Tudor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.

ÎPS Petru întâmpinat cu flori, pâine și sare de preotul, autoritățile locale și creștinii din Parohia Bozieni

În cuvântul său de învățătură, Părintele Mitropolit a subliniat importanța valorilor spirituale și a unității comunității parohiale, care sunt fundamentale pentru întărirea credinței și a vieții duhovnicești a credincioșilor. De asemenea, a făcut apel la păstrarea tradițiilor și obiceiurilor românești, care reprezintă o parte importantă din identitatea noastră națională.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a abordat subiectul începutului Postului Mare:

„Preaiubiții mei frați și surori în Hristos, săptămâna viitoare începem un nou drum sau urcuș spiritual, cel al Postului Mare. Este timpul în care suntem chemați să ne curățim sufletul și să ne pregătim pentru Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

În această perioadă, este important să ne reamintim că postul nu este doar o perioadă de abstinență alimentară, ci mai mult decât atât, este o perioadă de rugăciune, pocăință și înfrânare de la păcate. Este un timp în care suntem chemați să ne concentrăm pe relația noastră cu Dumnezeu și să ne străduim să ne apropiem mai mult de El.

Trebuie să fim conștienți că adevăratul post al despătimirii nu va fi ușor, dar, prin rugăciune și fapte bune, vom reuși să depășim toate ispitele vrăjmașului. Este important să ne ajutăm unii pe alții, să fim alături de cei în nevoie și să ne rugăm pentru pace și bunăstare în lume.

Să avem curajul să ne confruntăm cu propriile noastre slăbiciuni și să depășim păcatele noastre prin puterea și cu harul lui Dumnezeu. Să lăsăm deoparte orgoliul și egoismul și să fim mai buni și mai milostivi cu cei din jurul nostru.

Prin curăția noastră duhovnicească în acest timp al Postului Mare, suntem pregătiți să primim cu bucurie și nădejde Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Să ne străduim să fim mai apropiați de El și să-L lăsăm să lumineze viața noastră în această perioadă sfântă.”

Parohia românească „Cuvioasa Parascheva” din satul Bozieni are o istorie bogată și o comunitate religioasă activă și implicată în viața socială și culturală a satului. Vizita ÎPS Petru a fost o ocazie pentru credincioșii parohiei de a întâlni și de a primi binecuvântarea ierarhului lor, dar și de a reconfirma apartenența și legătura duhovnicească cu Arhiepiscopia Chișinăului și cu Mitropolia Basarabiei.

Părintele Mitropolit Petru a subliniat importanța acestor vizite pastorale în parohiile din întreaga țară, care oferă oportunitatea de a întări legăturile dintre Biserică și comunitățile religioase, de a asculta problemele și nevoile credincioșilor și de a oferi îndrumare și susținere spirituală în activitățile pastorale și misionare ale preoților parohi.

Părintele paroh Tudor Roman și-a exprimat gratitudinea sa pentru vizita deosebit de importantă a ÎPS Petru, care a adus o binecuvântare specială și o lumină de speranță în mijlocul enoriașilor din Parohia „Cuvioasa Parascheva”. De asemenea, a adăugat că este recunoscător pentru prezența clerului slujitor și credincioșilor care au participat la acest important eveniment liturgic, demonstrând astfel unitatea și dragostea între ei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img