Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, s-a întâlnit cu Ciprian-Vasile Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte din Guvernul României, aflat în vizită la Chișinău

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, l-a primit azi în vizită pe Secretarul de Stat pentru Culte din Guvernul României, domnul Ciprian-Vasile Olinici, care a revenit la Chișinău. Ierarhul și Secretarul de stat au discutat despre activitatea misionară, pastorală, socială și edilitară a Mitropoliei Basarabiei, precum și proiectele pe care le desfășoară în Republica Moldova, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României. 

Întâlnirea a avut loc la reședința mitropolitană din Chișinău, unde se află și Paraclisul „Sfântul Ioan Teologul” al Mitropoliei Basarabiei, iar domnul Secretar de Stat a fost invitat să viziteze birourile, dar și paraclisul, care au fost renovate de curând, cu susținerea autorităților române. 

ÎPS Petru i-a mulțumit domnului Olinici pentru această nouă vizită la Chișinău și pentru sprijinul consistent pe care îl acordă Guvernul României, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, Mitropoliei Basarabiei.

Părintele Mitropolit a subliniat că acest suport contribuie direct la dezvoltarea comunităților creștin-ortodoxe din acest spațiu canonic al Patriarhiei Române, iar datorită relației strânse, care există astăzi între Statul Român și Biserică, se menține vie flacăra credinței și se promovează mai mult ca niciodată spiritualitatea românească în spațiul dintre Prut și Nistru, iar oamenii de aici au posibilitatea să simtă trăirea duhovnicească a Neamului și să fie mai aproape de Patria și Biserica lor istorică.

Ca semn al prețuirii și binecuvântării, pentru întreaga activitate administrativă, misionară, socială și pentru devotamentul manifestat față de slujirea Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, domnul Ciprian-Vasile Olinci a fost decorat cu ordinul Ștefan cel Mare și Sfant – gradul 1, pentru contribuția deosebită în consolidarea credinței și coeziunii spirituale în cadrul Bisericii lui Hristos.

La rândul său, domnul Secretar de Stat i-a mulțumit Mitropolitului Petru și întregului corp administrativ pentru primirea călduroasă și a exprimat cuvinte de recunoștință pentru efortul depus de Mitropolia Basarabiei în activitatea sa misionară și rolul important pe care îl are pentru restabilirea adevărului istoric și promovarea valorilor ortodoxe naționale, dar mai ales pentru asistența socială, duhovnicească și materială pe care o acordă românilor basarabeni. 

În același context, părțile au convenit să continue eforturile comune pentru promovarea valorilor culturale și spirituale ortodoxe și să dezvolte colaborarea între Secretariatul de Stat pentru Culte și Mitropolia Basarabiei, pentru a fi alături de preoții și credincioșii din Basarabia, care își pun nădejdea în statul român și în Biserica Ortodoxă Română. 

Precizăm că Patriarhia Română, împreună cu autoritățile de la București, acordă o atenție sporită clericilor și credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia, în vederea construcției și renovării lăcașelor de cult, precum și a centrelor sociale și culturale, dar și ajutând direct familiile cu mulți copii și persoanele aflate în nevoie. Acest sprijin este binevenit mai ales în contextul provocărilor majore de ordin geopolitic și spiritual cu care se confruntă în prezent Republica Moldova și locuitorii ei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img