Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, l-a hirotonit în treapta de ierodiacon pe Cuviosul Gurie, conducătorul artistic al Coralei academice „Gavriil Musicescu”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, monahul Gurie (Anton) Dumbravă, conducătorul artistic al Coralei academice „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, s-a învrednicit de primirea Tainei Hirotoniei în treapta de ierodiacon.

Ceremonia a avut loc în data de 28 aprilie 2024, în cadrul  Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor, săvârșită de ÎPS Petru, împreună cu un sobor de preoți și diaconi și în prezența unui număr mare credincioși, la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură despre semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Intrării Domnului în Ierusalim și i-a îndemnat pe credincioşi să parcurgă urcușul duhovnicesc din Săptămâna Patimilor în post şi rugăciune. 

Mitropolitul Basarabiei a transmis și câteva gânduri părintești și îndemnuri către Părintele ierodiacon Gurie, urându-i slujire rodnică și mântuitoare. De asemenea, ÎPS Părinte Petru a subliniat rolul slujitorului în mijlocul comunității, ca și urmaș a lui Hristos prin Taina Preoției.

La rândul său, Părintele Ierodiacon Gurie a mulțumit Înaltpreasfinției Sale, soborului slujitor, colegilor săi din Corala academică „Gavriil Musicescu” și tuturor oamenilor care i-au fost alături la acest important eveniment. De asemenea, printre închinătorii prezenți, s-au remarcat numeroși copii, elevi la IPLT „Mihai Viteazul”, care au venit să se bucure de realizările duhovnicești ale profesorului lor de muzică.

Cuviosul Gurie, cu numele de mirean Anton Dumbravă, a fost tuns în monahism pe 22 martie 2024, după slujba Pavecerniței din ziua a cincea a Postului Mare, de către Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Actualmente, Părintele Gurie este prim-dirijor al Coralei Mitropoliei Basarabiei și profesor, gradul ll-superior, la IPLT „Mihai Viteazul” din Chișinău.

„Preoția sau hirotonia este Taina în care, prin punerea mâinilor episcopului și prin rugăciune, harul divin se pogoară asupra unui candidat anume pregătit, sfințindu-l și alezându-l într-o treaptă a ierarhiei bisericești, împărtășindu-i acestuia puterea de a învăța cuvântul lui Dumnezeu, de a săvârși lucrările sfinte și de a conduce pe credincioși pe calea mânturii” (Pr. Prof. Dumitru Stăniloae).

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Credit foto: Anghelina Vîrtosu / Mitropolia Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img