Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei: „Credincioşii au mare evlavie față de Născătoarea de Dumnezeu”

Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu o ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica vieţii şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre.” (Troparul Adormirii Maicii Domnului)

În data de 28 august curent, de Adormirea Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în parohia Adormirea Maicii Domnului din loc. Climăuți, rn. Dondușeni, care și-a cinstit hramul (preot paroh Sergiu Marițoi).

După Sfânta Liturghie, Vlădica Petru, împreună cu sobobrul de clerici, au oficiat un Te Deum pentru sănătatea și prosperarea părintelui paroh, familiei și păstoriților săi, iar mai apoi a rostit un cuvânt de învățătură în care a accentuat: „Dintre sărbătorile dedicate Sfintei Fecioare Maria, Adormirea Maicii Domnului este cea mai importantă. Specificul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului vine chiar din denumirea pe care o are. Putem să spunem că Maica Domnului nu a murit, ci doar a adormit şi nu întâmplător, pentru că trupul Fecioarei Maria a fost înălţat la cer odată cu sufletul de către Fiul său. Era şi firesc să se întâmple acest lucru, întrucât s-a zămislit Fiul lui Dumnezeu în pântecele ei și nu putea să fie dat putreziciunii ca şi celelalte trupuri, ci el a fost cinstit odată cu sufletul ei de către Fiul său. Adormirea Maicii Domnului este şi ultima mare sărbătoare din anul bisericesc. Este o sărbătoare care face parte din rândul praznicelor împărăteşti şi nu întâmplător, credincioşii au mare evlavie la această mare sărbătoare.

Menționăm că domnii Ghenadie Gaivas, Igor Banu, Eduard Cojocaru, Ioan Corneiciuc, Anatolie Rusu, Aurel Corneiciuc, Vladimir Prepeliță, ctitori ai bisericii „ADORMIREA MAICII DOMNULUI” din localitatea Climăuţi, rn. Donduşeni, pentru merite deosebite pe care domniile lor le au faţă de Mitropolia Basarabiei şi parohia susnumită, au fost decorați de către Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei cu înalta Distincţie Mitropolitană  „Crucea Mitropoliei Basarabiei  pentru mireni, iar alți credincioși s-au învrednicit de Distincții de vrednicie.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img