Ultimele știri

PS Antonie: „Cinstirea Maicii Domnului este un semn al mărturisirii dreptei credinţe”

Duminică, 28 august 2016, dată la care creştinii ortodocşi, care ţin sărbătorile conform calendarului neîndreptat, prăznuiesc Adormire Maicii Domnului, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Bubuieci, mun. Chişiunău (preot paroh Andrei Deleu).

După Sfânta Slujbă a fost înălţat un Te-Deum pentru sănătatea părintelui paroh Andrei, a familiei sale, a păstoriţilor săi, a binefăcătorilor sfântului locaş şi a tuturor locuitorilor satului Bubuieci, care în această zi au serbat hramul localităţii.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la praznicul zilei şi la activitatea părintelui Andrei.

Vorbind despre cinstirea Maicii Domnului de către creştini, PS Antonie, între altele, a spus: „Viaţa ei curată a fost un model de vieţuire pentru multe fecioare, care şi-au închinat viaţa slujirii lui Hristos, intrând de tinere în mănăstiri. Maica Domnului a fost un model şi pentru mamele din toate timpurile, care şi-au crescut copii în credinţă şi dragoste către Dumnezeu. Având-o ca ajutor grabnic pe Maica Domnului creştinii au un mijlocitor de nădejde în faţa lui Dumnezeu. Noi, cei care o cinstim, suntem mai bogaţi. Dar, sunt şi de cei care nu o cinstesc cum se cuvine pe Maica Domnului. Aceasta este o mare rătăcire. Cinstirea Maicii Domnului este un semn al mărturisirii dreptei credinţe, la fel cum neacordare cinstirii cuvenite Maicii Domnului arată rătăcirea de la credinţa adevărată”. „Să o cinstim pe Maica Domnului şi să o chemăm în rugăciunile noastre şi Ea nu va zăbovi să vină să ne ajute, scoţându-ne din nevoi şi din necazuri”, a îndemnat PS Antonie.

PS Antonie a apreciat activitatea pastoral-misionară şi spiritul gospodăresc al părintelui Andrei, care cu multă dragoste se osteneşte pentru înfrumuseţarea şi amenajarea sfântului locaş, mulţumindu-i pentru jertfa frăţiei sale. PS Antonie a mai menţionat că pe lângă faptul că este parohul bisericii din Bubuieci, părintele Andrei desfăşoară o activitate didactică, predă religia la şcoala din sat şi de mai mulţi ani este şi şeful cancelarie mitropolitane şi consilier al Mitropoliei Basarabiei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru al Basarabiei câţiva creştini din Bubuieci au fost gratificaţi, de către Preasfinţitul Antonie, cu distincţii ale Mitropoliei Basarabiei. Pentru susţinerea misiunii ortodoxe şi promovarea adevărului istoric despre acest ţinut, cu cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Basarabiei „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni” au fost decoraţi dl Ion Şărănuţ, primarul comunii Bubuieci, dl Tudor Barbă şi dl Ion Jardan. Iar familia lui Valeriu şi Neonela Carp, dl Igor Negară şi dl Mihail Cebotari au fost gratificaţi cu „Distincţii de vrednicie”

Părintele Andrei a mulţumit soborului de preoţi şi PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească în zi de hram, menţionând că rugăciunea unui sobor de preoţi este un mare ajutor pentru orice comunitate.

Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Bubuieci a fost zidită în anul 1829 pe cheltuielile suportate de un bun creştin pe nume Dumitru Râşcanu. Locaşul de închinăciune a funcţionat până în anul 1960, când regimul sovietic de ocupaţie l-a închis. Biserica, nu a fost distrusă, dar lăsată fără îngrijire, s-a ruinat, ca multe alte bisericii din Moldova. Cu ajutorul Domnului, în anul 1993 enoriaşii din localitate înfiinţează o comunitate bisericească, având un consiliu din 20 de membri, care au şi început să adune fonduri şi materiale de construcţie pentru construcţia unei noi biserici, iar prima slujbă de sfinţie a fost oficiată de către Preacucernicul Protoiereu Mitrofor Petru Buburuz, parohul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Chişinău, din cadrul Mitropoliei Basarabie. La 6 octombrie 1994 a fost sfinţit terenul, s-a pus piatra de temelie şi au început lucrările. Enoriaşii au înălţat locaşul de închinăciune cu propriile forţe, iar construcţia a fost finalizată în anul 1999. Din motivul că în perioada respectivă, Mitropolia Basarabiei nu fusese încă recunoscută de către Guvernul R. Moldova, şi printr-un concurs nefavorabil de împrejurări, biserica a fost înregistrată la Serviciul de Stat pentru Culte ca parte componentă a Mitropoliei Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei.

În urma unor neînţelegeri care au apărut între enoriaşi şi slujitorii Mitropoliei Moldovei (structura locală a Bisericii Ruse), cât şi ai administraţiei acesteia, în luna septembrie 2001, Adunarea parohială a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din com. Bubuieci a hotărât aderarea la Mitropolia Basarabiei. La sfârşitul anului 2002, începutul anului 2003, un grup de preoţi promoscoviţi (la fel cum au făcut şi în alte cazuri) au încercat să ia cu asalt biserica din Bubuieci, dar spre bucuria enoriaşilor, această tentativă a eşuat. Mai bine de o lună, în plină iarnă, credincioşii au păzit non stop biserica pentru a nu fi acaparată de structura eclesiastică pro-moscovită. Văzând că nu izbutesc cu forţa, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au încercat să-şi atribuie biserica prin intermediul instanţelor judiciare. Timp de mai bine de patru ani enoriaşii bisericii, cei care au construit şi au contribuit la construcţia locaşului, au fost purtaţi prin instanţe. Abia în anul 2007, cu purtarea de grijă a actualului părinte paroh Andrei Deleu şi al avocatului Aureliu Scorţescu, Curtea Supremă de Justiţie a R. Moldova a dat câştig de cauză enoriaşilor bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bubuieci.

În prezent, la biserica din Bubuieci, prin implicarea directă a părintelui Andrei şi a membrilor Consiliului parohial, au loc lucrări de reparaţie a sfântului locaş: în anul 2011 au fost schimbate ferestrele şi gratiile, în 2012 a fost instalat sistemul de încălzire, în 2013 a fost restaurată clopotniţa, în 2014 au fost restaurate şi sfinţite două clopote care erau deteriorate (un clopot de 60 kg, altul de 155 kg), în 2015 au avut loc lucrări de reparaţie exterioară a bisericii – acoperişul şi pereţii, amenajarea teritoriului. În ziua de 28 august 2015, de hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, locaşul de închinăciune a fost sfinţit de către un sobor de preoţi din cadrul Patriarhiei Române.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img