Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a adresat un mesaj de Ziua comemorării victimelor foametei organizate, din anii 1946-1947 în Basarabia. Părintele Mitropolit a menționat imensitatea acelei cumplite tragedii pe care au trăit-o românii din Basarabia, după ocupația sovietică, provocată de regimul stalinist care și-a propus să extermine prin înfometare poporul băștinaș.
Vă prezentăm mesajul integral transmis de ÎPS Petru:
Preaiubiți credincioși și credincioase,
În această zi tristă de comemorare, ne adunăm inimile noastre împovărate de durerea și de amintirea tragică a unei perioade întunecate din istoria poporului român din stânga Prutului – foametea organizată de regimul stalinist din Basarabia în anii 1946-1947.
Această perioadă teribilă ne reamintește de suferința fără margini a celor care au trăit acele zile cumplite, când foamea și disperarea bântuiau peste pământurile noastre românești, măcinând sufletele și trupurile părinților și ale bunicilor noștri. Peste 10 la sută din populație a fost răpusă de foame, iar mii de vieți nevinovate au fost curmate de politica inumană a regimului comunist ateu.
În mijlocul acestei tragedii, poporul român din Basarabia a cunoscut suferința în cea mai adâncă și amară formă. Copii nevinovați, mame și tați, bunicuțe și bunici, toți au fost victime ale unei foamete care a secătuit suflete și a sfâșiat trupuri, lăsând în urmă o rană dureroasă în memoria colectivă a neamului nostru.
Aducându-ne aminte de aceste evenimente tragice, nu putem să nu reflectăm la lecțiile pe care trecutul ni le-a oferit. Foametea din anii 1946-1947 ne reamintește de vulnerabilitatea noastră ca ființe umane și de puterea distructivă a răului atunci când este lăsat să-și facă loc în viața noastră, în efortul secular de a părea autonomi față de Dumnezeu.
Totuși, chiar și în mijlocul întunericului, lumina credinței mucenicești de care au dat dovadă înaintașii noștri, a strălucit ca un far în noapte. S-au ridicat unii pe alții, s-au întărit în rugăciune, și-au împărțit pâinea cu cei aflați în mare nevoie. Ei ne-au învățat despre solidaritatea și rezistența oamenilor care nu-și pierd credința, despre puterea duhului românesc de a supraviețui în mijlocul unei asemenea catastrofe umane.
Ne plecăm capetele și genunchii în fața memoriei celor adormiți și făgăduim să nu uităm niciodată suferința lor și lecția pe care ne-au lăsat-o, înălțând rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru toți cei care au plecat din lumea aceasta afectați de foamete.
Să folosim această ocazie pentru a onora memoria celor trecuți la Domnul prin angajamentul nostru pentru dreptate, pentru respectarea demnității umane și pentru construirea unei societăți bazate pe valorile creștinești, în care astfel de tragedii să nu mai aibă loc vreodată.
Să ne rugăm pentru pace, pentru dreptate și pentru un viitor luminos.
Dumnezeu să-i odihnească în bunătățile Sale!
♱ ÎPS Părinte Petru,
Arhiepiscopul Chișinăului,
Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor