Ultimele știri

ÎPS Petru: „Inima curăţită de păcate şi plină de dragostea faţă de aproapele constituie un pământ roditor duhovnicește”

   În data de  29 octombrie curent, în Duminica a XXI-a după Pogorârea Sfântului Duh(Pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al VII-lea Ecumenic), Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Cupcui, raionul Leova(Preot paroh Petru Costaș).

   Înainte de începerea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba de sfințire a prestolului şi a bisericii, iar după  săvârşirea Sfintei Liturghii, potrivit tradiţiei, s-a înconjurat biserica şi s-a săvârşit un Tedeum de mulţumire Lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra întregii comunități, pentru sănătatea părintelui paroh, a păstoriţilor săi şi a binefăcătorilor sfântului locaş.

   În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi Înaltpreasfinţitul Petru s-a referit asupra importanţei actului de târnosire a bisericii dar și a însemnătății pildei semănătorului din pericopa evanghelică citită: „Semănătorul din Evanghelie este Mântuitorul Iisus Hristos, sămânţa este Cuvântul lui Dumnezeu, iar ţarina sau ogorul, unde trebuie să prindă rădăcini această sămânţă,este sufletul omului. Din Evanghelie putem distinge patru feluri de condiţii unde poate cădea sămânţa  sau cu alte cuvinte, patru categorii de oameni care reacţionează diferit la auzul Cuvântului lui Dumnezeu. Sămânţa căzută pe drum este Cuvântul lui Dumnezeu auzit de unii oameni, dar care nu-şi schimă viaţa, ci rămân să vieţuiască în păcat, departe de cele sfinte. Sămânţa căzută pe stâncă este Cuvântul primit de unii doar la nivelul intelectual, dar fără a le schimba viaţa radical, iar atunci când trec printr-o încercare, printr-o ispită, uită de Dumnezeu. Sămânţa căzută între spini este Cuvântul lui Dumnezeu acceptat de unii oameni, dar care nu dă rod. Spinii sunt grijile noastre pentru cele materiale, patimile noastre, care înăbuşă sămânţa Evangheliei şi nu-i permite să dea roadele cuvenite. Sămânţa căzută pe pământ bun este Cuvântul lui Dumnezeu care a prins rădăcini în sufletul omului. Inima curăţită de păcate şi plină de dragoste faţă de aproapele constituie un pământ fertile și roditor duhovnicește”.

   Referindu-se la Sinodul al VII-lea Ecumenic ÎPS Petru a menționat: „Părinţii întruniţi la Niceea, în 787, au dezbătut problema icoanelor şi ne-au lăsat nouă hotărâre de a cinsti icoanele. Nouă ne  rămâne  datoria de fi adevăraţi fii ai Bisericii, să păstrăm tradiţia şi să cinstim icoanele după cuviinţă.

   Să ne străduim ca sufletele noastre să fie pământ bun unde Cuvântul Domnului să dea roade. Iar rodul cel mai mare pe care îl poate da această încolţire este Împărăţia Domnului”.

   În final, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a apreciat activitatea părintelui Petru, menţionând „spiritul de bun gospodar” de care a dat dovadă până în prezent. ÎPS Petru a mulţumit şi celor care sunt aproape de părintele şi-l ajută în misiunea sa preoţească, iar pentru asta unii creştini au fost decoraţi cu diploma de vrednicie ale Mitropoliei Basarabiei. Pentru hărnicia şi spiritul său gospodăresc, părintele Petru a fost gratificat de către vlădica Petru cu două distincţii bisericeşti: „Bederniţa” şi „Crucea aurită”.  

   Părintele paroh a mulţumit ÎPS Petru pentru slujbă şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe Înaltul Ierarh al Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii lor şi cu alte ocazii. 

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img