Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a vizitat Episcopia Oradiei

Șirul vizitelor a debutat cu ziua de marți, 19 iulie 2022, când Ierarhul Oradiei Mari i-a prezentat Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit PETRU paraclisul „Sfinții Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei” de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, Reședința Episcopală și muzeul eparhial din Oradea.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte SOFRONIE a prezentat și nuanțat caracterul eterogen și compozit al societății bihorene, din care s-au desprins provocările imprevizibile și dinamismul misionar aparte pe care o astfel de eparhie le solicită. Ca o materializare a bucuriei sfinte de a fi împreună pentru prima dată în Episcopia Oradiei, Ierarhul cetății orădene a oferit în dar ÎPS Părinte PETRU un engolpion, lucrat în Atelierele Patriarhiei Române, ce-L închipuie pe Domnul nostru Iisus Hristos.

În continuare, Mitropolitul Basarabiei a vizitat una dintre cele mai iubite atracții turistice ale Oradiei, Catedrala „Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, Biserica cu Lună, vechea Catedrală Episcopală a Oradiei, precum și Centrul Cultural Ortodox al enoriei orădene, respectiv muzeul parohial. Apoi, Înaltpreasfinția Sa a putut să admire noua Catedrală Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, Catedrala cu Soare a Oradiei, aducând prețioase cuvinte de apreciere cu privire la ambițioasa și ampla lucrare de înfrumusețare cu mozaic a interiorului sfântului lăcaș.

La sfârșitul zilei, cei doi Ierarhi ai Bisericii noastre Ortodoxe Române au poposit la Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Oradea, așezământ monahal dependent de Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, bucurându-se de generoasa livadă a schitului.

Următoarea zi, miercuri, 20 iulie 2022, serviciul de ospitalitate și însoțire a fost realizat de Părintele Aurel-Simion Goga, Protopopul Oradiei, care, din încredințarea Episcopului Oradiei, i-a prezentat ÎPS Părinte PETRU biserici ortodoxe din Băile Felix, Sânmartin și Oradea. Prin urmare, la Băile Felix, oaspeții au putut admira Paraclisul Episcopal „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, veche biserică de lemn monument istoric adusă după 1990 la Felix de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, așezământ monahal sub purtarea directă de grijă a Centrului Eparhial, și biserica parohială cu hramurile „Schimbarea la Față a Domnului”, „Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu” și „Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” din Băile Felix.

Mai departe, Mitropolitul Basarabiei a fost întâmpinat cu bucurie și mare cinste la biserica „Buna Vestire”, respectiv biserica cu hramurile „Duminica Sfinților Români”, „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” și „Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul” din comuna Sânmartin, iar mai apoi au fost vizitate două biserici parohiale orădene, biserica „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” și „Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei” din cartierul Nufărul și biserica „Sfântul Apostol Andrei” și „Duminica Sfinților Români”, situată pe strada omonimă (a Ocrotitorului României), din cartierul Decebal.

Oprind la fiecare parohie, Exarhul Plaiurilor a fost primit cu multă dragoste de către preoții slujitori și credincioși, oferindu-i-se în dar frumoase icoane, ștergare tradiționale, albume sau chiar monografii ale bisericilor vizitate.

În cea de a treia zi, 21 iulie 2022, Întâistătătorul Eparhiei Oradiei a prezentat Mitropolitului Basarabiei cele două mănăstiri de maici care străjuiesc cetatea de pe malurile Crișului Repede.

La Mănăstirea „Sfânta Cruce” a fost întâmpinat de Maica stareță, stavrofora Mina Bădilă, dimpreună cu Părintele Arhimandrit Atanasie Paleu, duhovnicul mănăstirii, care au oferit în dar un epitrahil și un omofor, pentru o îmbucurătoare aducere aminte a acestor zile de ședere și spre pomenirea în rugăciunile de noapte și de zi ale Înaltpreasfinției Sale.

La Mănăstirea „Buna-Vestire” de la confiniile de miazănoapte ale Oradiei, Mitropolitul Basarabiei a putut să se închine în biserica principală a mănăstirii, înălțând o rugăciune, totodată, și în paraclisul de la demisolul altarului de vară, închinat Sfântului Mare Mucenic Mina Egipteanul. În aceeași zi, vizita a continuat la alte două biserici istorice, biserica „Izvorul Tămăduirii”cea dintâi zidită în Oradea după Marea Unire, și biserica „Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Parohiei Oradea-Vii, cunoscută de credincioși ca „Biserica Albastră”, unde, în ambele cazuri, au vizitat centrele pastoral-misionare și culturale ale celor două parohii, aducând, în mod special, alese aprecieri preotului Gheorghe Nemeș, inițiatorul și coordonatorul proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” de la Parohia Oradea-Vii, pentru bogata și îndelungata slujire a lui Dumnezeu și a oamenilor.

La sfârșitul zilelor de ședere în Eparhia Oradiei, Preasfințitul Părinte SOFRONIE, Episcopul Oradiei, a mărturisit Părintelui Mitropolit PETRU bucuria sinceră și onoarea de-al avea ca oaspete de mare cinste, o vizită istorică pentru Episcopia Oradiei, ce s-a constituit într-un îndemn la mai multă unitate și la o mai bună înțelegere a binecuvântării lui Dumnezeu revărsată peste Bihorul românesc, aceea de a fi parte integrantă a mult iubitei Românii.

 

Surse: https://www.eparhiaortodoxaoradea.ro/      https://ziarullumina.ro/

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img