Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a sfințit Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana”

La inaugurarea Centrului „Sfânta Ana”, au fost prezenți reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare ai Misiunii Sociale „Diaconia”, reprezentanți ai corpului diplomatic, ONG-urilor din domeniul drepturilor femeilor și copiilor și companii private locale.

Corpul diplomatic străin a fost reprezentat la ceremonia de inaugurare de:

  • Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, ES Stella AVALONE;
  • Ambasadorul Ukrainei în Republica Moldova, ES Marko SHEVCHENKO;
  • Dr. Marius Ciprian TOTH,  însărcinat cu afaceri din partea Ambasadei României în Republica Moldova. 

Centrul multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” reprezintă următoarea etapă în răspunsul la criza oamenilor în nevoie, creată ca urmare a războiului din țara vecină. Oamenii în nevoie sunt tocmai cei cărora ne adresăm, indiferent de unde vin și încotro își vor ține calea. Căci, mai întâi criza pandemică, ulterior criza provocată de agresiunea Rusiei în Ucraina, au pus o presiune enormă pe confrații noștri fugiți din calea războiului, dar și pe familiile din Republica Moldova care și-au deschis ușile pentru a-i găzdui în comunitățile noastre, la fel și pe serviciile sociale ale prestatorilor de servicii și comunităților parohiale (Igor BELEI, Director Executiv al Misiunii Sociale „Diaconia”)

La final, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a oferit distincții celor care s-au implicat activ în dezvoltarea acestui proiect, dar și sponsorilor care, fără ei, nu s-ar fi putut schimba viețile oamenilor.

 

Crucea Mitropoliei Basarabiei a fost oferită Preacucernicului Părinte Ciprian Ioniță, Consilier Patriarhal, Sectorul Social-Filantropic al Administrației Patriarhiei Române și Președintele Federației „Filantropia”.

Ordinul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, gradul I, a fost oferit Msgr. Michael Landau, Președintele Caritas Europa și Domnului Aurelian Iftimiu, Director al Agenției de Știri „Basilica” a Patriarhiei Române.

Ordinul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, gradul al II-lea, a fost oferit Domnului Rafael Thurn-Valsassina, reprezentant Caritas Austria și Domnului Sergio Malacrida, responsabil al Departamentului de Cooperare Internațională „Caritas Ambrosiana”.

 

Inițiativa face parte din Programul „În Brațele mamei” al Diaconiei. Aceasta va ajuta în special cuplurile mamă-copil să-și dezvolte reziliența la situațiile de criză, să-și reevalueze nevoile individuale și să facă propriile alegeri pentru a-și recâștiga propria autonomie în viața de zi cu zi. Astfel, sub acoperișul Centrului se vor furniza servicii individualizate de asistență socială pentru persoanele refugiate, servicii de consiliere juridică pentru adulți. Centrul va oferi spații prietenoase și activități educative pentru copii, dar și o platformă sigură pentru interacțiunea deschisă și regulată între grupurile sociale, în special femei.

 

Centrul „Sfânta Ana” va capitaliza toată experiența acumulată de Diaconia pe parcursul a două decenii de activitate anilor prin numeroase inițiative. Metodologia SOLE va trece ca un fir roșu prin toate activitățile pentru copii  care se vor desfășura aici, inclusiv în cadrul programului after-school pentru școlari. 

 

Demersul va fi sprijinit de echipa creșei pe care urmează să o lansăm curând  și, bineînțeles, de Programul anti-risipă, care astăzi este reprezentat de Banca de Alimente, partener strategic al Diaconiei în răspunsul direct pentru oamenii aflați la limita existenței,  (Igor BELEI).

 

Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” a fost astăzi lansat cu sprijinul financiar al Caritas Austria și Nachbar in Not.

 

 

Surse: https://diaconia.md/

https://tvrmoldova.md/article/a4b63482b9c299e1/un-centrul-multifunctional-deschis-de-misiunea-sociala-diaconia-care-vine-in-sprijinul-copiilor-si-familiilor-aflate-in-dificultate-inclusiv-cele-refugiate-din-ucraina-a-fost-inaugurat-astazi-in-chisinau.html

<iframe src=”https://www.jurnaltv.md/embed/18fc5ed215d22830″ width=”650″ height=”370″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img