Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a săvârșit Sfânta Liturghie la parohia Climăuți, r. Dondușeni

Dis de dimineață, mulțime de credincioși și copii îmbrăcați în port tradițional, au întâmpinat pe ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, împreună cu părintele paroh Sergiu Marițoi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu, Consilier Mitropolitan.

 

Pericopa Evangheliei de astăzi, a orbului din naștere, ne pune în față iubirea milostivă a lui Iisus, care vindecă, și invidia fariseilor, care orbiți de întuneric, și-au manifestat ura față de Hristos.

Vedem însă că cea mai mare boală este necredința sau orbirea spirituală decât orbirea trupească și mai ușor este de a vindeca pe cineva trupește decât sufletește.

Însă un lucru important observăm în evanghelia de astăzi, un lucru atipic în care orbul nu a cerut vindecare de la Hristos, precum am fost obișnuiți în alte cazuri, ci Iisus s-a apropiat de el și a arătat lucrarea lui Dumnezeu. Atunci când noi, din anumite neputințe nu putem veni la Hristos, El se oferă nouă, venind în ajutorul nostru.

Observăm impactul minunii săvârșite de Hristos, căci omul vindecat devine mărturisitor și apostol al puterii Lui vindecătoare. Ajunge la credința că Iisus este Fiul lui Dumnezeu și se închină Lui.

 

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, copiii din parohie au cântat două pricesne populare cu trimitere la Praznicul Învierii Domnului.

La final, Înaltpreasfinția Sa a vizitat șantierul parohiei și a rămas profund impresionat de rapiditatea cu care lucrările evoluează. A felicitat pe părintele paroh Sergiu Marițoi, dar și pe ctitorii sfântului locaș, care alături de părintele, cu jertfelnicie contribuie la finalizarea bisericii.

 

Istoric: Biserica a fost construită în anul 1787 de către enoriaşii din sat. În anii 1866 şi 1874, a fost renovată. Clădirea a fost construită din bârne, în interior şi exterior structurată cu scândură din lemn de brad. Din punct de vedere arhitectural, biserica este în stil grecesc. Clopotnița este în stil brâncovenesc.

Materialele de construcţie folosite la edificarea bisericii au fost: lemn de brad, iar ulterior clopotniţa şi cupola au fost renovate cu tablă metalică zincată.

Din păcate, la data de 29 noiembrie 2016, din cauza unui incendiu, biserica a fost distrusă în proporțiile care nu permit restaurarea acesteia.

Parohia, având circa 950 locuitori, a început construcția unei noi biserici din primăvara anului 2019, de aceea părintele paroh a creat mai multe posibilități ca oamenii de bună credință de pretutindeni să poată oferii donații.

Pe, 2 decembrie, a aceluiași an, ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi PS Antonie, Episcop de Bălţi, înconjuraţi de un sobor de preoţi, au sfinţit piatra de temelie a noii biserici.

În numai doi ani și jumătate, prin donațiile credincioșilor și suportul Secretariatului de Stat pentru Culte din România, sfântul locaș se pregătește de sfințire la finele acestui an.

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img