Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit Petru a participat duminică, 07 martie, la hirotonia întru arhiereu a noului Episcop-vicar al Moldovei și Bucovinei, PS Nichifor Botoșăneanul.

La acest moment istoric au luat parte ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, alături de Întâistătătorul  Mitropoliei Basarabiei împreună cu cei doi Episcopi de la Sud și de la Bălți.

  • Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului;
  • Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor;
  • Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi;
  • Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud;
  • Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Originar din Brăila, părintele Nichifor Horia a absolvit Facultatea de Mecanică – specializarea „Maşini Termice”, din cadrul Universităţii din Galaţi. În perioada 1993-1997 a urmat cursurile de Teologie Pastorală ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. A susținut doctoratul la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, disciplina Teologie Liturgică.

A fost tuns în monahism în decembrie 1995, iar în februarie 1996 a fost hirotonit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. În 2001 a fost numit egumen al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”. În 2004 a fost hirotesit protosinghel, iar în 2008 arhimandrit. În 2007 (martie-iulie) a fost secretar al sectorului Exarhat – Arhiepiscopia Iaşilor. E stareţ al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din 2008 şi Exarhul administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor din 2009. Este autorul mai multor studii şi articole teologice.

PS Nichifor Botoșăneanul a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor în ședința Sfântului Sinod, ce a avut loc pe 25 februarie în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Hirotonia sa a avut loc în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, pe 7 martie 2021, în Catedrala Mitropolitană din Iași.

 

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu

sursa: https://doxologia.ro/

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img