Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a luat parte la sfințirea Paraclisului Eparhial al Episcopiei Basarabiei de Sud

Din soborul de slujitori care au săvârșit împreună cu ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, slujba de sfințire a paraclisului eparhial, cu hramurile „Învierea Domnului”, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Ierarh Spiridon”, precum și Sfânta Liturghie au făcut parte ÎPS Părinte Mitropolit TEOFAN, Arhiepiscop al Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; ÎPS Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Părinte VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud; PS Părinte IERONIM Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și PS Părinte EMILIAN Cri­șanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, precum și preoți și diaconi din Basarabia şi România.

După sfințirea Paraclisului Eparhial, ÎPS Părinte Arhiepiscop CASIAN a ținut un cuvânt, vorbind despre semnificația târnosirii unei biserici:

„Am așezat în piciorul Sfintei Mese moaștele sfinților mucenici. Apoi a fost așezată o piatră, precum peste Trupul Domnului, și tocmai cum Trupul Său a fost uns cu miresme, la fel a fost unsă Sfânta Masă, fiind așezat peste ea Sfântul și Marele Mir, în același fel în care pruncul, la Botez, se pecetluiește cu Pecetea darului Duhului Sfânt. Am așezat apoi cei patru evan­gheliști pentru ca Evanghelia Mântuitorului să se propovăduiască în toată lumea și la fel cum Trupul Domnului a fost înfășurat cu giulgiuri, s-a înveşmântat cu giulgiuri albe și Sfânta Masă, iar deasupra s-au așezat Crucea lui Hristos, cuvântul Lui – Evanghelia și Sfântul Chivot în care se păstrează Sfintele, Dumne­zeieștile și Îndumnezeitoarele Sale Taine”

După Rugăciunea Amvonului, părintele protosinghel CASIAN Teoreanu, exarh al mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Basarabiei de Sud, a fost hirotesit întru arhimandrit.

 

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a oferit PS Preasfințitului Părinte VENIAMIN un buchet de flori felicitându-l pentru cei 4 ani de activitate rodnică în Episcopia Basarabiei de Sud.

 

Cuvântul de învățătură a fost rostit de ÎPS Părinte Mitropolit TEOFAN, care a vorbit despre provocările slujirii arhi­erești:

„Lucrarea episcopală este foarte frumoasă, dar, deopotrivă, este și extrem de grea. Este plină de lumină și definită prin Cruce. Episcopul în­credințează lui Dumnezeu și sfinților Săi bucuriile și încercările preoților și ale credincioșilor din eparhie. Astăzi se împlinesc, de asemenea, patru ani de când Prea­sfințitul Părinte Episcop Veniamin a primit păstorirea credincioșilor din aceste locuri. Prin intermediul textului apostolic citit astăzi, încercăm să înțelegem lucrarea Preasfințitului Părinte Veniamin: mergerea din parohie în parohie pentru hirotonirea de preoți și sfințirea de biserici, cu toată oboseala și odihna sufletească ce izvorăsc din această lucrare; apoi propovăduirea Sfintei Evanghelii pentru a întări credința preoților și a credincioșilor din parohii, care aduce alinare și întărire sufletelor celor care sunt așezați în legătură cu Dumnezeu. Toate acestea trei la un loc, împlinite în acești patru ani, au adus, cu certitudine, multă bucurie fraților de aproape sau de departe”, a spus Înaltprea­sfinția Sa.

La final au fost înmânate mai multe distincții ctitorilor, binefăcătorilor și celor care au susținut, sub diferite feluri construirea și activitățile Eparhiei de Sud, printre care și Părinții Arhidiaconi ai Mitropoliei Basarabiei:

 

Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier Mitropolitan pentru Relațiile cu Instituțiile Statului, a fost decorat cu Ordinul Eparhial CRUCEA SFÂNTULUI IERARH DIONISIE ERHAN.

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu

Sursa fotohttps://ziarullumina.ro/

Sursa video: https://www.trinitas.tv

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img