Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit Petru își pleacă genunchii la rugăciune la Denia din Sfânta și Marea Joi a Săptămânii Patimilor Domnului

În cadrul Utreniei (de vineri, denia de joi seara) care cuprinde 12 evanghelii, se alcătuiește un tablou complet al Patimilor Mântuitorului, a Răstignirii și a Morții Sale pe Cruce. Pe lângă acestea sunt prezentate cronologic evenimentele spălării picioarelor ucenicilor de către Iisus, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani, vinderea Mântuitorului de către Iuda, judecata din fața arhiereilor Caiafa și Ana, judecata din fața lui Pilat, suferințele îndurate și răstignirea pe Cruce.

În cadrul slujbei Sfânta Evanghelie stă pe analogul așezat în fața ușilor împărătești. Printre primele șase Evanghelii se cântă 15 antifoane speciale ale zilei care descriu patimile Domnului, sedelne, precum și scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, simbol al purtării Crucii Mântuitorului de la locul judecății la Golgota. După a șasea Evanghelie se cântă Fericirile, Canonul, Doxologia mică și Stihoavna, între ele fiind câte o citire din Evanghelie.

Denia din Sfânta și Marea Joi este una din cele mai cutremurătoare slujbe de peste an. Ea conține suferințele Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ne arată sacrificiul suprem făcut Domnul pentru noi și anume Moartea pe Cruce.

 

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img