Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, împreună cu un sobor de ierarhi, a sfințit biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Cuvios Paisie” de la Neamț, s. Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul

La slujba de sfințire a bisericii și Sfânta Liturghie au luat parte PS Părinte Episcop SOFRONIE, Episcopul Oradiei, PS Părinte Episcop VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Părinte Episcop GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului și PS Părinte Episcop SILUAN, Episcopul Ortodox Român din Ungaria.

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a fost numit cetățean de onoare al localității Alexandru Ioan Cuza.

Dintre oficialități a participat Excelența Sa, doamna Anca CORFU, Consul General al României la Cahul.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de  PS Părinte Episcop SOFRONIE, Episcopul Oradiei și PS Părinte Episcop GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.

 

Biserica din satul Alexandru Ioan Cuza este cel mai vechi edificiu din localitate ce a supraviețuit tuturor intemperiilor și vitregiilor pentru spiritualitate și credință în Dumnezeu.

Prima clădire a bisericii din lemn și fără clopotniță a fost ridicată cu puterile enoriașilor în 1814. Biserica nu avea nici pământ și nici casă pentru preot.

În anul 1845 a fost ridicată biserica din piatră, iar pe lângă biserică au funcționat două școli parohiale unde învățau peste 200 de copii.

După anul 1940 preotul paroh a fost arestat și trimis în Kazahstan, iar biserica a fost părăsită ajungând la un grad foarte avansat de deteriorare fiind transformată în depozit de către sovietici.

În anul 1993 ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a sfințit ruinele bisericii și a binecuvântat reconstruirea ei.

Cu mila lui Dumnezeu, părintele paroh Ionuț Recoșanu, în acest an, cu sprijinul enoriașilor și a oamenilor cu bună credință, a reușit să renoveze în totalitate biserica din sat și să o transforme într-un centru de spiritualitate.

 

Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

Videohttps://www.trinitas.tv/

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

 

 

 

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img