ÎPS Părinte Mitropolit Petru continuă tradiția de a oferi tablete copiilor, din diferite parohii, spre a le fi de folos în învățământul on-line

9 Decembrie 2020

De Ziua Sfintei Mare Mucenițe Ecaterina, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în localitatea Stăuceni de lângă municipiul Chișinău, în parohia “Sfânta Muceniță Ecaterina” și “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Alături de părintele paroh Iurie Nistor au slujit Părintele Consilier Economic, Preot Victor Ghimpu, Părintele Protopop de Chișinău, Protoiereu Mitrofor Serafim Banari și alți preoți din împrejurimi.

 

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa, Părintele Mitropolit, a oferit tablete pentru copii din parohie, spre a le fi de folos în învățământul on-line. Părintelui paroh i-a fost oferită distincția purtării Sfintei Cruci (de aur) ca semn de asumare a credinței și jertfei. Sfânta Cruce purtată de preoți semnifică biruința asupra vrăjmașilor, dar și lupta continuă cu patimile acestei lumi prin Crucea lui Hristos. Sfântului Apostol Pavel spune: "Iar mie să nu-mi fie a mă lăuda decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos".

Ctitorilor parohiei le-au fost oferite: Gramata Mitropolitană, Ștefan cel Mare și Sfânt, gradul al III-lea, pentru merite deosebite și Diplome de Vrednicie din partea Mitropoliei Basarabiei.

Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit în sec. al IV-lea (fapt consemnat de Eusebiu de Cezareea în Istoria bisericească în jurul anului 320) și era fiica guvernatorului Alexandriei Egiptului. Datorită frumuseții sale a fost cerută de soție de împărat, dar ea l-a refuzat motiv ce a dus la exilarea ei.

Tânara nobilă a îndrăznit să-l abordeze pe împăratul Maximiam (286-305) pentru a mărturisi credința creștină, convertind mai mulți demnitari la creștinism, iar din acest motiv a fost aruncată în temniță. Împărăteasa, auzind curajul sfintei, a vizitat-o în temniță, convertindu-se și botezându-se împreună cu cel mai mare comandant al curții imperiale. Fiind persoane importante în stat au fost condamnate la moarte astfel devenind martiri.

Sfânta Ecaterina, prin ordinal împăratului, a fost și ea condamnată la moarte prin tăierea capului. Tradiția spune că îngerii au luat trupul sfintei și l-au dus pe Muntele Sinai.

Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, în anul 327 a construit o biserică în Sinai pe care mai târziu împăratul Iustinian a transformat-o în fortăreață. Prin descoperirea moaștelor izvorâtoare de mir a Sfintei Ecaterina, mănăstirea și-a însușit numele sfintei.

Sfânta este sărbătortă o dată cu Odovania Praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică. Biserica Rusă o sărbătorește cu o zi mai înainte din ordinul împărătesei Ecaterina cea Mare care nu vroia să-și sărbătorească ziua onomastică o dată cu odovania Vovideniei.

Sfânta Ecaterina este ocrotitoarea teologilor, apologeților, predicatorilor, filosofilor, dar și a tuturor credincioșilor care i se roagă cu credință.

Share