Ultimele știri

Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, ÎPS PETRU, la Catedrala Patriarhala din București

   În data de 17 decembrie 2017 ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a luat parte la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală din București în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi în ziua sărbătorii Sfântului Proroc Daniel, ocrotitorul spiritual al Preafericitului Părinte Patriarh.

   În predica rostită, Părintele Patriarh a subliniat învățătura principală a textului evanghelic din duminica a 28-a după Rusalii: Dumnezeu cheamă pe toți oamenii la mântuire.

   Preafericirea Sa a spus că „Pilda celor poftiți la cină” ne arată patru mari învățături sau adevăruri folositoare pentru suflet:

  • În primul rând, Dumnezeu cheamă la cină în Casa Lui, adică la mântuire și viață veșnică, pe cei aleși – conducătorii spirituali ai poporului lui Israel.
  • Văzând însă refuzul acestora, în al doilea rând Dumnezeu cheamă la cină pe cei care sunt săraci și bolnavi, din piețe și din ulițe, adică pe cei care doresc să asculte Evanghelia și să primească vindecare.
  • În al treilea rând Dumnezeu cheamă și pe toate popoarele păgâne care vor crede în Hristos și vor intra în Împărăția lui Dumnezeu prin credința lor.
  • În al patrulea rând învățăm că Dumnezeu ne cheamă să ne spovedim în această perioadă de pregătire, a Postului Nașterii Domnului, să ne spovedim și să ne împărtășim mai des, dar și să facem mai multă milostenie față de cei săraci, bolnavi, bătrâni, singuri și întristați.

   În continuare, Patriarhul Daniel a explicat faptul că textul biblic citit se referă nu numai la istoria mântuirii neamului omenesc, ci și la viața personală a fiecărui creștin.

   Și noi, ca și cei din Evanghelie avem adesea obiceiul de a ne scuza. Nu mai găsim timp să venim la Biserică, să ne rugăm, să facem milostenie pentru că suntem prea ocupați cu grijile lumești, a precizat Patriarhul.

   Din soborul de arhierei au făcut parte 12 ierarhi ai Bisericii noastre și unul din Biserica Antiohiei și a întregului Orient:

   ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Qais, Episcop de Erzurum, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal PS Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal și PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

   Reflectând la sensul duhovnicesc al termenului de cină, Preafericirea Sa a evidențiat că cina este simbolul bucuriei și al comuniunii, al bucuriei de a fi împreună, de a mânca și de a bea împreună, dar și de a se privi în față, de a vorbi și de a se cunoaște și prețui reciproc.

   Cina din Evanghelia de astăzi semnifică tainic însăși Împărăția lui Dumnezeu, a cărei arvună, pregustare sau anticipare aici pe pământ este Biserica lui Iisus Hristos în care se săvârșește Cina cea de Taină sau Sfânta Euharistie.

   Părintele Patriarh a mai explicat că prin cele trei răspunsuri negative de a participa la cină înțelegem că Dumnezeu respectă libertatea omului, însă atunci când omul manifestă o libertate egoistă și refuză participarea la bucurie și comuniune, Acesta se mânie și își schimbă atitudinea.

   Evanghelia ne arată că și Dumnezeu își respectă propria Sa libertate. Când vede refuzul unora este și El liber să aleagă pe alții, dacă cei pe care i-a invitat în primă etapă au refuzat chemarea Lui.

   În acest context, Patriarhul Daniel l-a citat pe scriitorul rus Dostoievski care a spus că o surpriză mare va fi când Dumnezeu va mântui pe cei care nu s-au așteptat niciodată să fie mântuiți, pentru că din smerenie s-au considerat nevrednici de Împărăția lui Dumnezeu.

   Tocmai pe aceștia care nu aveau pretenții mari, nici că sunt de neam bun, nici că ar avea vreo demnitate, ci doar pentru multa lor smerenie îi va chema la mântuire, a adăugat Preafericirea Sa.

   Revenind asupra aspectului personal al mântuirii prezentat în pericopa evanghelică, Părintele Patriarh Daniel a avertizat asupra aglomerării timpului cu cele materiale în defavoarea lucrurilor spirituale:

   Și noi suntem uneori legați de cele materiale: de programe de activitate suprasolicitante, tot timpul cu ochii pe agendă, pe telefon, și nu mai avem timp să ne îngrijim de hrana cea duhovnicească, de citirea Sfintei Scripturi și a cărților sfinte, de rugăciune, de convorbirile duhovnicești, spovedanie și împărtășanie.

Patriarhul a încheiat omilia rostită cu câteva îndemnuri pentru perioada de post: să sporim grija noastră pentru mântuirea sufletului, să ne sfințim simțirile prin rugăciune și post, prin pocăință și spovedanie, prin milostenie și prin împărtășirea mai deasă cu Trupul și Sângele Mântuitorului ca participare la Cina Domnului care este arvuna împărăției lui Dumnezeu.

   La finalul slujbei, IPS Laurențiu a rostit un cuvânt de felicitare cu prilejul onomasticii Părintelui Patriarh Daniel și i-a oferit din partea Sfântului Sinod o icoană a Maicii Domnului.

Sursă: www.basilica.ro

Biroul  de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img