Ultimele știri

Îndrumări privind slujbele Din Săptămâna Mare (A Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti, în condiţiile Stării de Urgenţă decretate pe teritoriul R. Moldova

   Întrucât slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite anul acesta doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor mireni, pentru a oferi credincioşilor o anumită consolare şi pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, ținând cont de faptul că reprezentanții Mitropoliei Basarabiei nu au fost consultați de către autoritățile statului despre modalitățile în care se pot desfășura Sfintele Slujbe în perioada pascală și prepascală, în conformitate cu recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova, în baza îndrumărilor Cancelariei Sfântului Sinod aprobate de Patriarhul României, cu gândurile cele mai bune pentru clericii și credincioșii Sfintei noastre mitropolii, venim cu următoarele recomandări:

  1. Slujbele din Săptămâna Patimilor, precum şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite conform recomandărilor emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, în condiţiile stării de urgenţă.
  2. Rânduielile liturgice și tipiconale nu se modifică în această perioadă în care slujbele se săvârșesc doar de către slujitorii bisericești, fără participarea fizică a credincioşilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, după slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjurată o singură dată de către slujitorii bisericești prezenți, dar fără participarea credincioşilor mireni.
  3. Prinoasele de Paște pot fi binecuvântate pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă de către preot, la domiciliu(la solicitare) sau într-un loc amenajat în afara bisericii, iar credincioșii să vină pe rând, evitând aglomerarea. De asemenea, credincioșii aflați în imposibilitatea de a ieși din case, pot urmări slujbele la televizor sau pe online, iar în momentul în care se va citi rugăciunea de binecuvântare a prinoaselor să stropească singuri cu agheasmă prinoasele pe care le au pregătite.
  4. Accesul în  locurile special pregătite pentru sfințire și/sau împărțirea prinoaselor sfințite, din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 1-2 metri, marcată în faţa locului special amenajat și încercarea de a nu crea aglomerații de mai mult de 3 persoane).
  5. Credincioșii care doresc să se mărturisească și să se împărtășească să ia legătura cu duhovnicul pentru a stabili cum pot avea parte de acestea, în siguranță. Cei trecuți de 63 de ani, sau care se află în imposibilitatea de a se deplasa, cei bolnavi pot solicita duhovnicului spovedania și împărtășirea la domiciliu. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza măsurile de protecție și igienizare recomandate.
  6. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat după chemarea Veniți de primiți lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.
  7. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârșește slujba Învierii, credincioșii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul către altul,  cu salutul pascal Hristos a înviat! și răspunsul Adevărat a înviat!
  8. În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineața(sau la o oră stabilită de comun acord cu enoriașii), preoții, în colaborare cu Autoritățile Publice Locale, vor putea merge ( în special la sate) pe străzile localității iar doritorii de a primi binecuvântarea prinoaselor, pot aștepta la porți iar preotul le va binecuvânta .

   În ceea ce privește pomenirea tradițională a morților, sau Paștile Blajinilor, această rânduială se va amâna pentru o data ulterioară (La Înălțarea Domnului când pomenim eroii Neamului sau 6,7,8 iunie dacă situația pandemiei se schimbă în bine și va permite), dacă vor interveni schimbări vă vom anunța pe parcurs, în dependență de evoluția situației create de Covid-19.

   !!! Dacă, în strictă colaborare cu Autoritățile Publice Locale(primar, polițist de sector), în anumite localități se vor găsi alte soluții, care să vină în folosul oamenilor, fără să contravină prevederilor autorităților statului și să nu denaturize autoritatea ecleziastică, ele pot fi aplicate, în numele binelui comun.

   !!! Acestea sunt informații care se referă strict la situația actuală. În cazul în care condițiile se vor schimba și vor fi posibile sau se vor impune alte măsuri vom reveni cu detalii.

Secretariatul Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img