Ultimele știri

Inaugurarea și sfințirea Monumentului dedicat Eroilor Armatei Române – Cișmeaua General Georgescu P. Ion – Parcul Valea Morilor, Chișinău

 

În cadrul festivității de inaugurare a monumentului s-a săvârșit slujba de parastas în memoria ostașilor români care și-au dat viața pe câmpurile de luptă pentru apărarea și reîntregirea țării.

Înaltpreasfinția Sa, Părintele Mitropolit, a oferit GRAMATA MITROPOLITANĂ, Ștefan cel mare și Sfânt”, celor care s-au implicat și au făcut posibil acest proiect de restaurare a monumentului.

  1. Preacucercului Părinte Viorel Cojocar, gradul I;
  2. Domnului Ofițer Ion Deli, gradul I;
  3. Domnului Arhitect Mihail Andrieș, gradul I;
  4. Domnului Sergiu Covali, gradul al II-lea;
  5. Domnului Iulian Tomeac, gradul al II-lea;
  6. Domnului Constantin Popa, gradul al II-lea;
  7. Domnului Dumitru Șlapac, gradul al II-lea;
  8. Domnului Alexandru Boldurescu, gradul al II-lea.

La 100 de ani după victoria Armatei Române la Mărăști și Mărășești s-a luat inițiativa restabilirii monumentului. Schița de proiect a fost executată de Arhitectul Mihail Andrieș. După ce au fost discutate o serie de propuneri, într-un final s-a decis ca monumentul să fie amplasat în colțul lacului din Parcul Valea Morilor, la o distanță de 20-30 metrii față de locul său de altădată.

Monumentul comemorează și victimele regimului stalinist.

Odată cu ocuparea estului României de către armata bolșevică, în Chișinău au început imediat execuțiile orchestrate de NKVD împotriva dușmanilor poporului. Prin multiplele locuri de execuție improvizate de NKVD în cuprinsul Basarabiei, unul dintre ele fiind amplasat la câteva zeci de metrii față de monument.

Generalul Goergescu Pavel Ion

S-a născut în ziua de 25 decembrie 1883 în localitatea Zănoaga, județul Dolj, într-o familie de preoți și s-a bucurat de o educație aleasă.

A fost profesor de balistică, profesor și comandant al Școlii de Artilerie și a urmat cariera militară fiind comandant al Brigăzii I Artilerie Chișinău, ca mai pe urmă să dețină mai multe funcții. S-a stins din viață în anul 1956. În primul Război Mondial s-a remarcat prin vitejie și devotament în luptele de la Cașin și Mărășești.

În perioada interbelică generalul Georgescu P. Ion a fost ex-președinte al Ligii Culturale din Chișinău, iar Cișmeaua a ridicat-o în semn de prețuire față de eroismul Armatei Române, fiind susținut în acțiunile sale de garnizoane Buiucani. Presa din acea vreme invita toți românii la inaugurarea acestui monument prin următorul îndemn:

„ pentru ca să vină să vadă că orice colț se poate sfinți prin sacrificii și muncă în folosul obștesc, că nu e vorba numai de apa de izvor adusă sub monument pentru a potoli setea oamenilor și animalelor, ci de aceia a unei educații vii a poporului nostru și pe care acolo vă voi spune0o cum se face pentru a nu mai înseta în veac.

 

 

Sursa: Repere Istorice Românești ; http://tvrmoldova.md/

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img