Ultimele știri

Ierarhii Mitropoliei Basarabiei la forul superior al Bisericii Ortodoxe Române

În zilele de marţi şi miercuri, 4 şi 5 iulie 2017, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului au participat la lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Lucrările Sfântului Sinod s-au ţinut în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti şi au fost prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În ziua de 4 iulie 2017 a avut loc alegerea Episcopului-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi a Episcopului-vicar pentru Arhiepiscopia Aradului.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu 39 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul.

De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Emilian Lovişteanul ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Aradului cu 43 de voturi din 46 de voturi valid exprimate. Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul.

În cadrul şedinţei de lucru Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat următoarele hotărâri:

– Anul 2019 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al satului românesc (al preoţior, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti”.

– A fost aprobată solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de canonizare a Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul (1657-1735). Proclamarea oficială va avea loc în ziua de 6 august 2017, urmând ca Sfântul Cuvios Pafnutie să fie prăznuit anual în ziua de 7 august.

– A fost aprobată înscrierea în Calendarul bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2017, a pomenirii Sfântului Cuvios Porfirie Cavsocalivitul la data de 2 decembrie. De asemenea, Sfântul Sinod a aprobat troparul, condacul, sinaxarul şi icoana acestuia.

– Au fost aprobate mai multe texte liturgice: Acatistul Sfântului Sfinţit Mucenic Irineu, Episcop de Sirmium – 6 aprilie; Slujba şi Acatistul Sfinţilor Mucenici Pasicrat şi Valentin de la Durostorum – 24 aprilie; Acatistul Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii – 23 noiembrie.

– S-a hotărât organizarea Întâlnirii Internaţionale a Tineretului Ortodox în anul 2018 la Sibiu, oraşul reşedinţă al Mitropoliei Ardealului.

– A fost hotărâtă înfiinţarea extensiei universitare a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti la Roma, Italia.

– A fost aprobată înfiinţarea specializării Artă Sacră în cadrul Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, începând cu anul universitar 2017-2018.

– În contextul fenomenului secularizării de azi, este necesară înnoirea vieţii duhovniceşti şi morale a slujitorilor bisericeşti de toate rangurile, a vieţuitorilor din mănăstiri şi schituri, precum şi a credincioşilor mireni din parohii şi din toate instituţiile bisericeşti. În acest sens, Sinoadele mitropolitane din Patriarhia Română vor analiza periodic aspectele privind disciplina clerului şi mirenilor şi vor propune Sfântului Sinod soluţii concrete de promovare a vieţii duhovniceşti.

Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate. Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toţi mitropoliţii, arhiepiscopii, episcopii eparhioţi, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari şi arhiereii vicari în funcţiune. Sfântul Sinod se întruneşte anual în cel puţin două şedinţe de lucru, în perioadele de primăvară şi toamnă, iar în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

Biroul  de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img