Ultimele știri

Ierarhii Mitropoliei Basarabiei au participat la Slujba de Sfințire a Sfântului și Marelui Mir

În Sfânta și Marea Zi Joi, în calitate de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, toți cei trei ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei: ÎPS Părinte Mitropolit Petru, PS Antonie de Bălți și PS Veniamin al Basarabiei de Sud, au participat la slujba de sințire a Sfântului și Marelui Mir.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit  la Catedrala Patriarhală, în data de 25 aprilie 2019, pentru a oficia Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în cadrul căreia a avut loc sfințirea Marelui Mir.

Slujba de sfinţire, oficiată de către soborul arhieresc, condus de PF Părinte Patriarh Daniel, a avut loc exact la împlinirea a 134 ani de la recunoaşterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române de Patriarhia Ecumenică.

În data de 25 aprilie 1885, Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea a trimis mitropolitului primat Calinic Miclescu, în calitate de președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Tomosul de autocefalie prin care „cu bucurie sufletească binecuvintează Biserica Ortodoxă Română, recunoscând-o autocefală întru toate de sine ocârmuită”.

Marele Mir a fost sfinţit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vercernia, oficiată în Sfânta şi Marea Joi, după ce în primele zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri a fost pregătit la Mănăstirea Duminica Sfinţilor Români din Popeşti Leordeni.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a vorbit despre semnificaţiile şi utilizarea Sfântului şi Marelui Mir în cultul Bisericii.

Preafericirea Sa a numit sfântul şi Marele Mir „temelia şi izvorul sfinţirii vieţii Bisericii”, apoi a explicat de ce este întrebuinţat la mirungerea celor nou botezaţi, la sfinţirea lăcaşurilor de cult şi la sfinţirea Antimiselor.

Preagătirea Sfânului şi Marelui Mir

Pregătirile au început luni cu sfinţirea Mirostirionului, slujbă oficiată de Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, care a binecuvântat şi începutul pregătirilor.

Apoi, în prezenţa unor ierarhi ai Bisericii noastre, Marele Mir a fost preparat conform rânduilelilor bisericeşti din ulei de măsline, vin curat, plante şi aromate.

Fiecare eparhie din Patriarhia Română va primi o cantitate de cinci litri din Sfântul şi Marele Mir care este utilizat la sfințirea bisericilor, antimiselor şi la oficierea Sfintei Taine a Mirungerii.

FotoCredit: Basilica.ro/Mircea Florescu.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img