Ultimele știri

Ierarhii Mitropoliei Basarabiei au participat la sărbătoarea ”Sf. Ap. Andrei” la Galați

Ziua de cinstire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, ocrotitorul spiritual Eparhiei Dunării de Jos, dar şi al întregii Românii, a reprezentat pentru clericii şi credincioşii din această parte a ţării prilej sporit de rugăciune, comuniune şi binecuvântare prin mijlocirea sfinţilor veniţi prin sfintele lor moaşte în cetatea de la Dunărea de Jos.

Cu acest prilej, pe 30 noiembrie 2022, în ziua de cinstire a apostolului după calendarul iulian îndreptat, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de ieromonahi, preoţi şi diaconi.

Înainte de oficierea Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea de la Galaţi s-au închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamţ, aşezate spre venerare pe baldachinul special amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale.

Din soborul de arhierei au făcut parte ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Antonie, Episcop de Bălți, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Nichifor Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

La slujbă au participat profesori, oameni de cultură, autorităţi locale şi judeţene, precum şi numeroşi credincioşi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, un grup de credincioşi din localitatea Giurgiuleşti, Republica Moldova, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional, au interpretat câteva cântece religioase.

ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a mulțumit ierarhilor invitaţi şi tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, prin care și-au arătat evlavia şi dragostea pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu.

Evenimentele au continuat în Aula Magna a Centrului pastoral-misionar „Sf. Ioan Casian“ din incinta Reşedinţei arhiepiscopale.

În semn de recunoştinţă şi preţuire pentru activitatea de excepţie în slujirea Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în apărarea valorilor creştine şi promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei a fost decorat cu Ordinul eparhial ”Crucea Sfântului Andrei”, împreună cu ceilalți ierarhi participanți la sărbătoare.

De asemenea, în semn de binecuvântare, recunoştinţă şi preţuire pentru credincioşia, evlavia, răbdarea, stăruinţa în rugăciune și în slujirea Bisericii Neamului, Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier pentru Relațiile cu Instituțiile Statului al Arhiepiscopiei Chișinăului, a fost decorat cu același Ordin.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img