Ultimele știri

Hramul Bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca

   În data de 16 august 2017, credincioșii din Soroca și satele raionului, dar și oaspeți veniți din România, Bălți, Florești, Chișinău și-au îndreptat pașii spre Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din bătrânul oraș de pe Nistru, care și-a sărbătorit hramul. Ziua a fost începută conform tradiției creștine cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. La slujbă a fost prezent și PC preot Gheorghe Saftiuc, Consilier Economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și ctitor al bisericii susnumite dar și alți preoți de pe ambele maluri ale Prutului.

   După oficierea Serviciului Divin, cu binecuvântarea ÎPS Petru, Preacucernicul părinte Gheorghe Saftiuc a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat viața și faptele Sfântului Constantin Brâncoveanu și a fiilor săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și a sfetnicului Ianache, care au ales mai bine să moară decât să se lase de credința strămoșească. În completare, Înaltpreasfințitul Petru i-a prezentat pe martirii Brâncoveni ca modele de credință de neclintit, menționând că:  “astăzi, cu părere de rău, credincioșii noștri se lasă prea ușor influiențați de oameni care stau la colț de stradă cu învățături eronate, potrivnice bisericii ortodoxe strămoșești și neamului nostru”.

   După Sfânta Liturghie Vlădica Petru i-a înmânat părintelui Gheorghe de la Dolhasca înalta distincție bisericească a Mitropoliei Basarabiei „Sf. Mare MC. Gheorghe” pentru osteneala și ajutorul acordat Bisericii de la Soroca, dar și altor biserici din Basarabia. Părintele Gheorghe i-a mulțumit înaltului ierarh pentru această cinste menționând că aceasta nu este altceva decât o motivație în plus pentru a continua activitățile începute în țara noastră, asigurându-i  atât pe enoriași cât și pe clericii Miropoliei Basarabiei de sprijinul său.

   La întoarcerea spre Chișinău ÎPS Petru a vizitat două parohii din protopopiatul Soroca și anume parohia „Sf. Mare MC. Dimitrie” din loc. Alexandru cel Bun (preot paroh Iulian Damian) și parohia “Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava” din loc. Volovița (preot paroh Doboșeriu Florentin Constantin), aflate în diferite stadii de construcție.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img