Ultimele știri

Hramul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Chişinău, prilej de mare bucurie duhovniceasă

   În ziua de joi, 12 iulie 2018, când toți creștinii ce țin de calendarul de stil vechi, au sărbătorit pe Sfinţii Slăviţii Apostoli Petru şi Pavel, ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor împreună cu PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și însoţiți de un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Chişinău, sectorul Buiucani, slubă prilejuită de sărbătorirea hramului bisericii (paroh Preacucernicul Preot Mitrofor Petru Buburuz).

   În această zi de mare sărbătoare, biserica de la demisol, unde au loc serviciile divine, a devenit neîncăpătoare pentru cei prezenţi, veniţi să asiste la această frumoasă slujbă arhierească şi de a-şi cinsti patronii spirituali. Evenimentul a fost deosebit și prin faptul că, în această zi au fost prezenți și sfinții de la Catedrala Mitropolitană de la Iași: o parte din moaștele Sfîntului Iosif cel Milostiv, aduse de la Răzălăi – Sângerei și Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, care de obicei se află spre închinare la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău.

   La finele Serviciului Divin, cu binecuvântarea Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, PS Veniamin al Basarabiei de Sud, a rostit un cuvânt duhovnicesc, în care a vorbit de spre cei doi , mari apostoli: „Care  au devenit peste timp pilde vii de dăruire întru păstrarea şi răspândirea credinţei noastre creştine”.

   În continuare, potrivit tradiţiei, înconjurul bisericii, cântându-se troparul sărbătorii şi citirea Sfintei Evanghelii după care a fost înălțat un Te-Deum de Mulțumire Lui Dumnezeu, pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui paroh, a preoților slujitori, enoriașilor, ctitorilor și închinătorilor acestui sfânt locaş.

   După aceasta ÎPS Petru a felicitat pe părintele paroh, Petru Buburuz, cu ocazia prăznuirii ocrotitorului său ceresc, apreciind eforturile pe care le-a depus de-a lungul timpului, în slujirea Bisericii Lui Hristos, în reorganizarea Bisericii Neamului în Basarabia – Mitropolia Basarabiei dar și pentru înălțarea acestui frumos așezământ bisericesc, pe care îl păstorește de mai bine de douăzeci de ani.

   În semn de apreciere pentru toate cele menționate, ÎPS Petru a ținut să răsplătească efortul și sârguința, oferindu-I părintelui paroh Dreptul de a sluji cu ușile împărătești deschise până la Rugăciunea Tatăl Nostru.

   Pentru a continua mesajului de felicitare, Preasfinția Sa Veniamin a venit cu un mesaj de felicitare, cu ocazia prăznuirii zilei numelui, pentru ÎPS Părinte Mitropolit Petru, dar și pentru Părintele Petru Buburuz, asigurându-I pe ambii de dragostea sinceră și respectul profund pe care li-l poartă, apreciind munca pe care au depus-o de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, o muncă de apostolat, în propovăduirea dragostei de Credință și Neam, pe acest pământ mult încercat.

   Parohul bisericii, Preacucernicul Prot. Mitrofor Petru Buburuz, la rându-I, l-a felicitat cu aceeași ocazie pe Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei cu ocazia zilei numelui, după care a mulţumit ierarhilor şi clericilor prezenţi pentru slujba oficiată şi tuturor credincioşilor pentru râvna şi jertfa de care dau dovadă întru sprijinirea locaşului de închinăciune, după care a oferit tuturor o agapă frăţească.

   După aceasta Ierarhii Mitropoliei Basarabiei au vizitat și luat act de stadiul lucrărilor de pictură care se efectueaza la primul nivel al Bisericii, după care și toți credincioșii prezenți, au putut aprecia aceasctă lucrare frumoasă. La moment pictura este finisată la cupola central și altarul, în proporție de 90 la sută.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img