Ultimele știri

Gândurile și impresiile tinerilor participanți la prima Întâlnire a Tinerilor Ortodocși Basarabeni de la Chișinău

Frumoasele activităţi şi momente artistice au avut ca scop crearea unui cadru prietenos și duhovnicesc, apropiat de Biserică, în care tinerii să poată trăi bucuria de a fi alături cu cei care împărtășesc aceleași valori creștin ortodoxe și care să încurajeze dialogului dintre grupurile de tineret din țară și din străinătate. Relaționând, reflectând și inspirându-se unii de la alții, ei au cunoscut adevărata valoare a îmbogăţirii vieţii în Hristos şi în Biserică. 

Astfel, nenumărate au fost gândurile și impresiile participanților. Vă prezentăm câteva dintre ele:

”Ne-am bucurat în chip deosebit să participăm la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Basarabia, într-o atmosferă extraordinară de dragoste frățească, împărtășindu-ne între noi bucuria de a mărturisi aceeași credință, limbă și identitate de neam. Pentru colegii care au venit pentru prima dată în Basarabia sau care au participat întâia oară la o astfel de manifestație a fost o revelație să vadă cum sute de tineri veniți de prin toate părțile acestor plaiuri sărbătoresc cu entuziasm un act istoric și de dreptate bisericească și națională: reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Cât timp în pieptul tău bate o inimă de român, nu ai cum să te simți aici decât ca acasă! Mulțumim, fraților pentru primirea călduroasă cu care ne-ați încântat sufletele și ne-ați încălzit inimile!” 

– Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare Liga Studenților (LS IAȘI)
 

”Este nevoie de astfel evenimente, precum ITO Basarabia. Aici, „la firul ierbii”, noi tinerii din ASCOR Iași, ne dăm mai ușor seama că deși despărțiți de granițe politice totuși ne unește aceeași credință, limbă, istorie și dorință de implicare în viața Bisericii. 

Dezideratul Serbării de la Putna din 1871, „Uniți în cuget uniți în Dumnezeu”, este împlinit cu pași mici, prin activități concrete și evenimente precum acesta care a avut loc la Chișinău.” 

– Iulian Tomeac, președinte ASCOR Iași

”Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Chișinăului a fost un eveniment simbol pentru noi, cei din ASCOR Iași. În inima capitalei, în proximitatea statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt, ne-am întâlnit în rugăciune și dialog cu tineri frumoși de toate vârstele. 

Fie că ești din Iași sau Chișinău, bucuria de a fi român nu ține cont de graniță sau contextele politice în care trăim, ci de curajul de a simți ortodox, cu o istorie în care strămoșii noștri și-au apărat valorile și principiile indiferent de greaua încercare în care s-au aflat.”

– Grigorie Pîjîn, vicepreședinte ASCOR Iași
 

”Pe lângă istorie, limba vorbită, tradiții și port, ceea ce leagă poporul român de cel moldovean, mai presus de toate, este Ortodoxia, trăită la fel de puternic și de-o parte și de alta a Prutului. Având șansa de a ne afla în mijlocul tinerilor adunați în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Basarabia, pentru a mărturisi tuturor bucuria de a fi ortodox, am simțit cu adevărat că noi suntem ca ei și ei sunt ca noi – mădulare ale aceluiași Trup.”

– Ioana Oniceanu, voluntar ASCOR Iași
 

”Este o bucurie să vezi cum tinerii prezenți la prima ediție ITO Basarabia au pus în circulație undele puterii lor de a mărturisi adevărul. Mărturisirea adevărul ne întărește sufletește, ne face liberi, demni. Fără oameni extinși spre spiritualitate, fără modele înalte, orice potențial se distruge și începe naufragiul istoric al poporului.
Eu am nădejde în pasiunea extraordinară a acestor tinerii înarmați cu năzuințe curate și caractere onorabile, care reușesc să ducă valorile mai departe, să-i ajutăm! Căci și cei puternici au nevoie de sprijin.”

– Nadejda Usatîi, președinte Asociația Moldova pentru Viață

”ITO Basarabia 2022 – O experiență frumoasă. O adunare a tinerilor ortodocși, în comuniune de credinţă şi bucurie. Mi-a făcut plăcere să ne revedem din nou, împreună, într-un număr mare, mărșăluind într-un suflet, pentru credință. 
La Mulți Ani popor ortodox!”

– Mihai Crețu, voluntar Misiunea Socială Diaconia

”Am participat pentru prima dată la ITO și a fost ceva frumos. Mi-a stârnit emoții de bucurie, să fiu înconjurată de tineri ca mine, tineri ce împărtășesc aceleași valori, aceiași credință. La Mulți Ani Basarabia!”

– Teodora Lungu, voluntar Misiunea Socială Diaconia
 

”Pe noi, tinerii adunați astăzi, ITO Basarabia ne-a făcut să trăim rugăciunea în comun, astfel ne-am simțit părtași ai aceluiași potir. Acest eveniment reprezintă un pas în plus pentru dezvoltarea morală și spirituală a fiecăruia, dar și a societăți deopotrivă. Cu toate că nu cunoșteam mulți participanți, deoarece au fost veniți de prin toață țara și chiar din România, ne-a ajutat să legăm prietenii, mărturisindu-L împreună pe Domnul Iisus Hristos.”

– Rebeca Dumbravă, elevă clasa a 11-a, Călărași
 

Foto credit: Părintele Diacon Ilie Cucu.

Sector Comunicare, Media și Relații Publice.

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img