Eroii neamului au fost pomeniţi pentru prima dată la Catedrala Naţională

Eroii neamului românesc au fost pomeniţi sâmbătă pentru prima dată la Catedrala Naţională, unul din idealurile poporului român care a devenit realitate după aproximativ 130 de ani.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în timpul căruia au început lucrările de înălţare a edificiului reprezentativ pentru Ortodoxia românească încă de la scurt timp după întronizarea din anul 2007.

După serviciul religios, Patriarhul României a rostit un cuvânt intitulat „Pomenirea eroilor neamului este în acelaşi timp un act de cult şi de cultivare a comuniunii între generaţii”.

Părintele Patriarh a explicat că „pomenirea solemnă a eroilor neamului românesc cu o zi înainte de sfinţirea Catedralei Naţionale o săvârşim pentru a aşeza cu evlavie şi recunoştinţă sub sfânta masă a Catedralei Mântuirii Neamului numele tuturor eroilor români cunoscuţi care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Independenţă din 1877-1878, în războaiele balcanice din 1913, în Primul Război Mondial din 1916-1919, în Al Doilea Război Mondial în 1944-1945, precum şi numele făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

„Pe lângă eroii cunoscuţi există o mulţime de eroi necunoscuţi ai neamului românesc care au fost înmormântaţi în gropi comune, în locuri comune, dar care sunt cunoscuţi de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

Catedrala Naţională reprezintă un simbol al unităţii naţionale şi are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile, întrucât avem responsabilitatea de a omagia eroii neamului.

Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, ca urmare a evlaviei pe care o au credincioșii față de încreştinătorul poporului nostru şi ocrotitorul românilor de pretutindeni.

Catedrala Naţională va fi sfinţită mâine de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, alături de care se vor afla mai mulţi ierarhi români şi străini.

Evenimentul unic la nivelul istoriei poporului român are loc în Anul Centenar al Marii Uniri când românii celebrează un secol de unitate naţională.

Foto Credit: Raluca Ene / Basilica.ro

spot_img
Preot Ilie Cucu
Preot Ilie Cucu
Absolvent al Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, licențiat al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Preot slujitor al Paraclisului mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău și Consilier cancelar al Arhiepiscopiei Chișinăului.