Ultimele știri

Eroii de la Nistru pomeniţi la Chişinău

Joi, 2 martie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, la Paraclisul Eroilor Independenţei cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Municipiul Chişinău, slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor ostaşilor căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992.

La slujba de pomenire au fost prezenţi combatanţi şi rudele celor care nu s-au întors de pe câmpul de luptă.

În cuvântul său, PS Antonie a adus un omagiu celor căzuţi pentru integritatea Republicii Moldova, menţionând între altele: „Aşa se întâmplă când un popor trece prin momente de încercare. Când este ameninţat de un neam străin, care vine cu gând de cotropire, cei mai bravi fii ies în faţă şi cu preţul vieţii lor apără libertatea şi integritatea ţării lor. Aşa s-a întâmplat şi în anul 1992, când cei mai demni fii ai cestui pământ s-au ridicat pentru a apăra integritatea R. Moldova. Ei au dat nouă tuturor o lecţie de demnitate, de verticalitate, de curaj, de jertfelnicie. O parte din ei au rămas să doarmă pe câmpul de luptă, alţii sunt în viaţă şi ştim că o parte dintre ei sunt invalizi, care întâmpină mari greutăţi”. „Avem datoria să-i pomenim în rugăciunile noastre pe cei care şi-au dat viaţa pentru liniştea noastră şi integritatea R. Moldova şi să-i cinstim cum se cuvine pe cei în viaţă. Veşnică pomenire şi cinste vouă eroilor”, a spus PS Antonie.

Un cuvânt către combatanţi a adresat şi domnul Valeriu Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chişinău.

La sfânta slujbă a fost prezent şi PC părinte Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău. 

Conflictului de pe Nistru a izbucnit la 2 martie 1992 şi a durat până pe data de 21 iulie 1992. Cele mai grele lupte pentru integritate R. Moldova s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi şi Tighina. În urma acestui conflict aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.

Paraclisul Eroilor Independenţei, care se află în Municipiul Chişinău, pe strada Gării №1, a fost deschis în memoria celor căzuţi în Războiul de la Nistru în 1992. pentru a fi pomeniţi tot timpul în slujbele oficiate aici. Sfântul locaş a luat fiinţă prin strădania reprezentanţilor Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chişinău.  

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img