Eroii de la Nistru pomeniţi la Chişinău

Vineri, 2 martie 2018, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, împreună cu un sobor de preoţi, la Paraclisul Eroilor Independenţei cu hramul „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Municipiul Chişinău, slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor ostaşilor căzuţi în războiul de la Nistru în anul 1992.

La slujba de pomenire au fost prezenţi combatanţi şi rudele celor care nu s-au întors de pe câmpul de luptă.

În cuvântul său, PS Antonie a adus un omagiu celor căzuţi pentru integritatea Republicii Moldova, menţionând între altele: „Conflictul de la Nistru este o pagină tristă a istoriei contemporane. Pentru integritatea pământului strămoşesc s-au ridicat cei mai bravi şi viteji fii ai acestui neam. Unii au căzut pe câmpul de luptă. Ei sunt eroii noştri. Noi avem datoria să nu le uităm numele şi să ne rugăm pentru sufletele lor”. „Să nu-i uităm nici pe cei care sunt în viaţă. Să le dăm cinstea cuvenită şi să fim recunoscători pentru jertfa lor”, a mai spus PS Antonie.

Un cuvânt către combatanţi a adresat şi domnul Valeriu Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chişinău.

Conflictului de pe Nistru a izbucnit la 2 martie 1992 şi a durat până pe data de 21 iulie 1992. Cele mai grele lupte pentru integritate R. Moldova s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi şi Tighina. În urma acestui conflict aproape 300 de ostaşi au rămas invalizi. Alţii 286 de ostaşi au căzut cu moarte de erou pe câmpul de luptă.

Paraclisul Eroilor Independenţei, care se află în Municipiul Chişinău, pe strada Gării №1, a fost deschis în memoria celor căzuţi în Războiul de la Nistru în 1992. pentru a fi pomeniţi tot timpul în slujbele oficiate aici. Sfântul locaş a luat fiinţă prin strădania reprezentanţilor Asociaţiei Veteranilor Războiului din Moldova – 1992, Municipiul Chişinău.  

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

spot_img
Preot Ilie Cucu
Preot Ilie Cucu
Absolvent al Colegiului Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, licențiat al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași și masterand al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Preot slujitor al Paraclisului mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău și Consilier cancelar al Arhiepiscopiei Chișinăului.