Ultimele știri

Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu) „Hristos oferă întotdeauna celor care Îl caută o cale sau o șansă de mântuire” (ÎPS PETRU).

Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei Gavriil Muzicescu” sub îndrumarea Domnului Dirijor Profesor Anton Dumbrava.

În cuvântul de învățătură rostit de Înaltpresfinția Sa a fost evidențiată dorința și puterea de schimbare a lui Zaheu ca model pentru toți cei de astăzi legați de cele materiale.

 

Hristos, venind în lume spre mântuirea oamenilor, oferă întotdeauna celor care Îl caută o cale sau o șansă de mântuire.

Întâlnirea  cu Hristos schimbă radical pe om, asemenea cum s-a întâmplat și cu Zaheu care nu pentru mustrare sau rușine s-a îndreptat, ci pentru faptul că a fost onorat cu o cinste neașteptată.

Iisus nu judecă păcatele oamenilor, ci puterea lor de îndreptare și starea de pocăință, așa cum s-a văzut că imediat după smerita pocăință a lui Zaheu, Hristos l-a iertat zicând: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și acesta este fiul lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut” (Luca 19, 9-10).

 

După Sfânta Liturghie Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a oferit Preacucernicului Părinte Roman Cuțitaru, parohul bisericii, Distincția Mitropolitană, Crucea Mitropoliei Basarabiei, ca semn de încurajare pentru misiunea pe care o are înainte și pentru activitatea deosebită în parohie. Părintelui Paroh i s-a acordat și dreptul de a purta bederniță.

De asemenea distincții au primit și ctitorii sfântului lăcaș care de-a lungul timpului s-au jertfit alături de Părintele Paroh și au contribuit la înălțarea bisericii:

 

Ordinul Ștefan cel Mare și Sfânt Gradul al III-lea:

 1. Domnul Toma Vladimir;
 2. Domnul Școrpan Nicolae;
 3. Familia Sandu Grigorii și Lilia;
 4. Familia Baciu Vitalii și Irina;
 5. Familia Pascari Vadim și Olga;
 6. Familia Malanca Serghei și Cristina;
 7. Familia Zadacin Vladimir și Svetlana;
 8. Familia Celpan Mihail și Evghenia;
 9. Familia Țurcan Ioan și Anastasia;
 10. Familia Teleagă Victor și Valentina.

 

Ordinul Sfânta Cuvioasă Parascheva:

 1. Doamna Preoteasă Rahila Cuțitaru;
 2. Doamna Valentina Cuțitaru (mama părintelui);
 3. Doamna Veronica Toma;
 4. Doamna Ecaterina Școrpan.

 

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img