Ultimele știri

Credincioșii din parohia „Sf. Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual

  În data de 25 aprilie 2017, ziua prăznuirii Sf. Vasile de la Poiana Mărului (stil vechi), ÎPS Petru Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor,  a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sf. Vasile de la Poiana Mărului” din oraşul Orhei (preot paroh PC Sergiu Aga, consilier mitropolitan), care și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual. 

  După oficierea Sfintei Liturghii Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a rostit un cuvânt de învățătură în care s-a referit la viața Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului ca un formator de viață monahală și îndrumător duhovnicesc, care „originar fiind din zona Ucrainei, după o perioadă petrecută în sihăstriile din Rusia vine în Țara Românească în perioada domnitorului Constantin Brâncoveanu și a ilustrului Mitropolit Antim Ivireanul și contribuie, în același spirit, la formarea culturii ortodoxe și a spiritualității românești din acea perioadă, formând  la Poiana Mărului o obște monahală, în care viața de zi cu zi se desfășura în rugăciune și muncă urmând tipicul Sfântului Munte Athos.

  “Sfântul Vasile a trăit în curăție sufletească și trupească,  a fost îndrumător al așezămintelor monahale din zona Buzăului și Vrancei, a fost un iscusit duhovnic și i-a îndrumat pe ucenicii săi cum a știut el mai bine, pentru a trăi în curăție și rugăciune spre slava Lui Hristos. Dovada faptului că a reușit ne stă unul dintre fii săi duhovnicești și anume Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, căruia i-a fost părinte duhovnicesc și pe care l-a și tuns în monahism în anul 1750.”

  După aceasta, pentru merite deosebite în promovarea valorilor creștine și a filantropiei,  ÎPS Petru l-a decorat pe domnul Tudor Golub, președintele Consiliului Raional Orhei, cu Distincția „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni”, iar domnul Mark Klus, un creștin ortodox din SUA, care se implică activ în promovarea proiectelor și activităților ce se desfășoară în cadrul parohiei de la Orhei și nu numai, a fost gratificat cu Diploma de Vrednicie.

  În final vlădica Petru a ținut să-i felicite pe toți cei prezenți cu ocazia prăznuirii ocrotitorului lor spiritual, îndemnându-i să îl păstreze mereu în suflete ca model de credință și rugăciune pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.

  Părintele paroh a mulțumit Înaltului Ierarh al Mitropoliei Basarabiei pentru vizită și binecuvântare arhierească, invitându-l și cu alte ocazii în mijlocul comunității lor.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img