Ultimele știri

Corul Chivotul din Iaşi, în concert la Chişinău

Corul psaltic Chivotul al Catedralei Mitropolitane din Iaşi a susţinut joi, 5 mai 2016, la TeatrulGinta Latină din Chişinău un concert de muzică bizantină şi tradiţională intitulat Hristos a înviat, bucuria noastră! Evenimentul a cuprins mai multe momente artistice menite să transmită fiecare acest sentiment de sărbătoare specific  Săptămânii Luminate.

Cu binecuvântarea IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor şi a IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, membrii corului de la Catedrala sfintei Parascheva din Iaşi au trecut Prutul pentru a le vesti fraţilor întru Hristos bucuria Învierii Domnului. În atmosfera senină şi profundă creată de cântările bizantine, auditoriul s-a întors parcă în timp, iar intervalul celor două milenii părea anulat atunci când la Catavasii răsuna vestirea cea de biruinţă: Hristos a înviat! 

A doua parte a concertului a fost o mărturie a importanţei implicării enoriaşilor la strană. Corul parohiei „Sf. Nicolae”, din satul Sadova, raionul Călărași, a completat solemnitatea creată prin cântări ce au ajuns uşor la inimă cu naturaleţea specifică pricesnelor. Vocile calde şi sincere au fost o mărturie a strării de firesc prin care creştinul primeşte şi mărturiseşte taine atât de mari, exprimând într-un mod simplu aspecte de înaltă teologie. Momentul a continuat cu o recitare a doamnei Ninela Caranfil, care a rostit doi psalmi şi o poezie patriotică de Leonida Lari. Cei care participau la concert păreau că-şi amintesc cu toţii că suntem un popor ce s-a născut creştin şi că nimic nu ne poate uni atât de strâns precum Hristos. Clopotele de la Putna parcă răsunau odată cu versurile, iar cântecul lor era şi trist, dar şi impunător, de Înviere.

Ultimul moment artistic al concertului a fost o interpretare a câtorva cântece tradiţionale româneşti. Corul Chivotul a evocat mai întâi exemplele de viaţă ale unor sfinţi români prin cântările despre Ştefan cel Mare sau Constantin Brâncoveanu, apoi au transmis publicului zâmbete şi veselie în ritmurile îndrăgite ale unor piese din folclor. Fiind însuşi impresionat de toate aceste reprezentaţii, IPS Petru a rostit un cuvânt de mulţumire, promiţând tuturor că ne va păstra în rugăciunile Preasfinţiei sale.

La final de concert, spectatorilor li se citeau în priviri exact acele două idei sugerate de titlul evenimentului: un sentiment de natură duhovnicească, al apropierii de Hristos cel înviat, dar şi unul de legătură frăţească faţă de toţi cei prezenţi întru starea aceasta de bucurie. Este o bucurie „a noastră”, a tuturor deopotrivă, pentru că într-adevăr bucuria cea autentică  se regăseşte numai în comuniune.

Irina Vaida 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img