Ultimele știri

Corala Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Muzicescu” a participat la festivalul concurs „Cu noi este Dumnezeu” de la Soroca

În cadrul festivalului au participat 17 coruri de copii și parohiale, dar și coruri profesioniste.

Festivalul s-a ținut la Palatul de Cultură din Soroca.

Festivalul de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” este la a 25-a ediție.

Corala Mitropoliei Basarabiei a interpretat mai multe piese muzicale dedicate Învierii Domnului printre care:

 

Hristos a Înviat – în mai multe limbi

Luminânda Praznicului

Axion Praznical – limba greacă

Catavasiile Învierii Domnului

 

Corala Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Muzicescu” a fost înființată în anul 2019 cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor și la inițiativa Părintelui Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier Mitropolitan pentru Relațiile cu Instituțiile Statului.

Inițial a fost compusă din 5 membrii care, pe parcurs, prin misiunea lor profesionistă, au reușit să li se alăture tineri dornici de a cânta lui Dumnezeu.

Astăzi ea este formată din 12 membrii, ce simbolizează numărul Apostolilor ce au propovăduit Cuvântul Adevărului.

Prin cântul lor ei nu doar bucură auzul celor care îi ascultă, dar și se roagă. Cântarea bisericească este o rugăciune care înmoaie inima credincioșilor și îi transpune, la rândul lor, într-o atmosferă dumnezeiască.

În primul rând misiunea Coralei „Gavriil Muzicescu” este una liturgică, sacramentală. Corala însoțește pe ÎPS Părinte Mitropolit la toate Slujbele Arhierești din teritoriu, dar și la toate evenimentele din viața Bisericii. În acest scop ea împărtășește, pe tot cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, îndemnul Psalmistului David: „Toată suflarea să-L laude pe Domnul!” (Ps. 150,6).

Un al doilea scop este de a păstra și promova cântecul dulce popular românesc, prin doine, balade populare și cântece patriotice. Menținerea vie a cântului tradițional reprezintă recunoașterea și asumarea identității de neam. Tradiția noastră strămoșească este frumos împletită cu tradiția creștină și observăm că în majoritatea cântecelor patriotice și pricesnelor populare întâlnim cuvintele de cruce, preot, credință și altele cu referire la vechimea ortodoxiei în acest spațiu.

Corala Mitropoliei Basarabiei se mai ocupă de organizarea de concerte caritabile.

Pe viitor Corala are în plan înființarea unei școli duminicale pentru copiii și tinerii dornici de aprofundare muzicală, dar și pentru a dezvolta dragostea cântării înălțate către Dumnezeu.

 

 

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img