Ultimele știri

Conferinţa „Mitropolia Basarabiei – Adevăr şi Continuitate”(VIDEO)

Marţi, 20 decembrie 2016, la Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Haşdeu” s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Conferinţa „Mitropolia Basarabiei – Adevăr şi Continuitate”. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 24 de ani de la recunoaşterea reactivării Mitropoliei Basarabiei de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992.

Printre cei care au susţinut comunicări au fost: dl Ion Varta, doctor în istorie, director al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, dl Octavian Ţâcu, doctor în istorie, conferenţiar universitar, dna Ludmila Tihonov, doctor în istorie, conferenţiar universitar şi dl Vlad Cubreacov, fost consilier al Mitropoliei Basarabiei.

Vorbitorii, prezentând dovezi concrete, au arătat calvarul prin care a trecut Mitropolia Basarabiei împreună cu clericii şi credincioşii săi, unii suferind moarte mucenicească, evidenţiindu-se şi actul de justiţie făcut de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992. Cei care au luat cuvântul au subliniat că Mitropolia Basarabiei a suferit şi suferă pentru că este promotoarea românismului în acest spaţiu. În cadrul evenimentului a fost lansată cartea „Mitropolia Basarabiei în perioada interbelică (studii şi documente)”, autori Ştefan Plugaru (coord.) Mariana Ţăranu şi Vlad Cubreacov.

PC preot Sergiu Matei, preot paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Peresecina, Orhei a dat citire unui poem dedicat conştiinţei de neam, poem semnat de sfinţia sa. 

Evenimentul a fost organizat de Sectorul Cultural al Mitropoliei Basarabiei (consilier PC preot Sergiu Aga).

La conferinţă a fost prezent şi PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, Mitropolia Basarabiei

Istoric: Mitropolia Basarabiei a fost desfiinţată în mod abuziv de regimul sovietic în 1944. Pe baza Legii cultelor, o parte a clerului şi a credincioşilor din Republica Moldova se asociază şi, la 14 septembrie 1992, are loc la Chişinău Adunarea de reactivare a Mitropoliei Basarabiei. Petru Păduraru, episcop de Bălţi, este numit mitropolit locţiitor, iar o delegaţie de clerici este trimisă la Bucureşti pentru a cere Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa primească noua Mitropolie a Basarabiei sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Române, aşa cum fusese după 1918. Sfântul Sinod va răspunde acestei cereri, la 19 decembrie 1992, prin „Actul Patriarhal si Sinodal al Patriarhiei Române privind recunoaşterea reactivării Mitropoliei Basarabiei, autonomă şi de stil vechi, cu reşedinţa în Chişinău”, în care se spune: „Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârşeşte un act sfânt de adevăr şi dreptate, care reîntregeşte plinătatea comuniunii de credinţă strămoşească şi gândire românească”.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img